Business Hi-Tech

Euroweb trece in portofoliul Mid Europa Partners

30.09.2009, 23:20 37

Compania de management al fondurilor de investitii Mid EuropaPartners (MEP), care a detinut in trecut actiuni la operatorul detelefonie mobila Connex (actualul Vodafone) si care a preluat inacest an filiala UPC din Slovenia, a redevenit actionarul majoritaral companiei ungare Invitel, care detine in Romania furnizorul deservicii de comunicatii Euroweb Romania.

Mid Europa Partners, un fond concentrat pe Europa Centrala si deEst, cu active de peste 3 mld. euro, va plati peste 10 mil. dolariin cash danezilor de la TDC si va prelua si datoriile numarului doipe telefonie fixa din Ungaria, sub forma unui imprumut de 31 mil.euro. Potrivit presei internationale imprumutul ar putea ajunge lapeste 90 mil. euro pentru a finanta toate datoriile si planurileInvitel.

Afaceri de 500 mil. euro

Danezii de la TDC aveau in plan sa vanda Invitel unui operatortelecom insa criza a stricat planurile companiei.

Anul trecut in cursa pentru Invitel se aflau norvegienii de laTelenor si compania locala RCS&RDS, controlata de omul deafaceri Zoltan Teszari.

Invitel, fostul Hungarian Telephone and Cable Corp. (HTTC), estenumarul doi pe telefonie fixa si internet broadband in Ungaria siare operatiuni si in alte tari din regiune, respectiv Romania,Bulgaria, Slovacia, Slovenia, Serbia si Austria. Veniturile anualeale Invitel sunt de aproximativ 500 mil. euro.

Pe de alta parte, Mid Europe Partners mai are investitii telecomin regiune in operatori din Austria, Slovenia si Polonia.

In Romania, compania detinuta de Invitel este Euroweb Romania,unul dintre cei mai mari furnizori de servicii telecom pentrucompanii si operatori, cu afaceri anuale de peste 12 mil. euro in2008.

Laurentiu Stan, directorul general al Euroweb Romania, spune catranzactia nu este o surpriza si nu va schimba cu nimic activitateacompaniei.

"Pentru Euroweb Romania tranzactia nu aduce nicio modificare,nici din punct de vedere operational, nici din punctul de vedere alstrategiei. Planurile companiei raman aceleasi, structura grupului,de asemenea, nu se schimba. Practic preluarea pachetului de actiunide catre Mid Europe Partners era o actiune asteptata. Pentrucompanie in sine tranzactia este un mare beneficiu pentru ca grupulnu mai are datorii catre terti, ci doar catre proprietar", a spusStan pentru ZF.

Euroweb Romania a avut in primul semestru o cifra de afaceri de22,3 mil. lei (5,29 mil. euro), in crestere cu 4,5% fata devaloarea din acelasi interval din 2008. Profitul EBITDA (inainte deplata dobanzilor si taxelor, includerea deprecierii si aamortizarii), principalul indicator financiar urmarit de companie,a crescut cu 22% fata de prima jumatate a anului trecut, la 5,4mil. lei (1,28 mil. euro).

Reducerea datoriilor Invitel si trecerea la un actionar cuexperienta in telecom, interesat in dezvoltarea companiei, suntcele mai importante efecte ale tranzactiei, au declarat pentru ZFsurse apropiate tranzactiei. "Principalul castig este acela caInvitel are acum un actionar interesat sa dezvolte compania si careare posibilitati sa exploateze eventuale oportunitati care apar inregiune. Romania este o piata-cheie pentru fond, chiar daca inprezent nu are investitii semnificative in tara", au precizatpentru ZF persoane familiare tranzactiei.

Schimbarea de la Invitel ar putea compromite planurileRCS in Ungaria

Tranzactia prin care Mid Europa Partners a redevenit actionarmajoritar al Invitel este una de maxim interes pentru RCS&RDS,companie ale carei planuri de extindere in Ungaria ar putea fiafectate. Ungaria a anulat licitatia pentru noi licente detelefonie mobila, sustinand ca planurile competitorilor - printrecare si RCS&RDS si Invitel - sunt nesustenabile in criza.

In conditiile in care RCS&RDS are datorii de peste 500 mil.euro si dificultati in a accesa finantari noi in aceasta perioada,revenirea in actionariatul Invitel a Mid Europe Partners - un fondcu experienta in telecom si cu fonduri disponibile pentruinvestitii - ar putea compromite planurile RCS de a se extinde pepiata ungara. Ungaria este a doua piata ca marime pentruRCS&RDS din punctul de vedere al numarului de clienti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO