Euroweb trece in portofoliul Mid Europa Partners

Autor: Adrian Seceleanu 30.09.2009

Compania de management al fondurilor de investitii Mid Europa Partners (MEP), care a detinut in trecut actiuni la operatorul de telefonie mobila Connex (actualul Vodafone) si care a preluat in acest an filiala UPC din Slovenia, a redevenit actionarul majoritar al companiei ungare Invitel, care detine in Romania furnizorul de servicii de comunicatii Euroweb Romania.

Mid Europa Partners, un fond concentrat pe Europa Centrala si de Est, cu active de peste 3 mld. euro, va plati peste 10 mil. dolari in cash danezilor de la TDC si va prelua si datoriile numarului doi pe telefonie fixa din Ungaria, sub forma unui imprumut de 31 mil. euro. Potrivit presei internationale imprumutul ar putea ajunge la peste 90 mil. euro pentru a finanta toate datoriile si planurile Invitel.

Afaceri de 500 mil. euro

Danezii de la TDC aveau in plan sa vanda Invitel unui operator telecom insa criza a stricat planurile companiei.

Anul trecut in cursa pentru Invitel se aflau norvegienii de la Telenor si compania locala RCS&RDS, controlata de omul de afaceri Zoltan Teszari.

Invitel, fostul Hungarian Telephone and Cable Corp. (HTTC), este numarul doi pe telefonie fixa si internet broadband in Ungaria si are operatiuni si in alte tari din regiune, respectiv Romania, Bulgaria, Slovacia, Slovenia, Serbia si Austria. Veniturile anuale ale Invitel sunt de aproximativ 500 mil. euro.

Pe de alta parte, Mid Europe Partners mai are investitii telecom in regiune in operatori din Austria, Slovenia si Polonia.

In Romania, compania detinuta de Invitel este Euroweb Romania, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii telecom pentru companii si operatori, cu afaceri anuale de peste 12 mil. euro in 2008.

Laurentiu Stan, directorul general al Euroweb Romania, spune ca tranzactia nu este o surpriza si nu va schimba cu nimic activitatea companiei.

"Pentru Euroweb Romania tranzactia nu aduce nicio modificare, nici din punct de vedere operational, nici din punctul de vedere al strategiei. Planurile companiei raman aceleasi, structura grupului, de asemenea, nu se schimba. Practic preluarea pachetului de actiuni de catre Mid Europe Partners era o actiune asteptata. Pentru companie in sine tranzactia este un mare beneficiu pentru ca grupul nu mai are datorii catre terti, ci doar catre proprietar", a spus Stan pentru ZF.

Euroweb Romania a avut in primul semestru o cifra de afaceri de 22,3 mil. lei (5,29 mil. euro), in crestere cu 4,5% fata de valoarea din acelasi interval din 2008. Profitul EBITDA (inainte de plata dobanzilor si taxelor, includerea deprecierii si a amortizarii), principalul indicator financiar urmarit de companie, a crescut cu 22% fata de prima jumatate a anului trecut, la 5,4 mil. lei (1,28 mil. euro).

Reducerea datoriilor Invitel si trecerea la un actionar cu experienta in telecom, interesat in dezvoltarea companiei, sunt cele mai importante efecte ale tranzactiei, au declarat pentru ZF surse apropiate tranzactiei. "Principalul castig este acela ca Invitel are acum un actionar interesat sa dezvolte compania si care are posibilitati sa exploateze eventuale oportunitati care apar in regiune. Romania este o piata-cheie pentru fond, chiar daca in prezent nu are investitii semnificative in tara", au precizat pentru ZF persoane familiare tranzactiei.

Schimbarea de la Invitel ar putea compromite planurile RCS in Ungaria

Tranzactia prin care Mid Europa Partners a redevenit actionar majoritar al Invitel este una de maxim interes pentru RCS&RDS, companie ale carei planuri de extindere in Ungaria ar putea fi afectate. Ungaria a anulat licitatia pentru noi licente de telefonie mobila, sustinand ca planurile competitorilor - printre care si RCS&RDS si Invitel - sunt nesustenabile in criza.

In conditiile in care RCS&RDS are datorii de peste 500 mil. euro si dificultati in a accesa finantari noi in aceasta perioada, revenirea in actionariatul Invitel a Mid Europe Partners - un fond cu experienta in telecom si cu fonduri disponibile pentru investitii - ar putea compromite planurile RCS de a se extinde pe piata ungara. Ungaria este a doua piata ca marime pentru RCS&RDS din punctul de vedere al numarului de clienti.