Burse - Fonduri mutuale

Rompetrol a acumulat în cinci ani pierderi de 500 milioane de euro

Autor: Adrian Cojocar

16.02.2011, 23:35 22

Rompetrol Rafinare (RRC), principala companie a grupuluiRompetrol controlat de grupul kazah KazMunaiGaz, a raportat anultrecut o pierdere de 669,7 mil. lei (circa 159 mil. euro), cea maimare din istoria companiei şi una dintre cele mai mari pierderiînregistrate de o companie romanească anul trecut.

Este al cincilea an consecutiv cand Petromidia raportează unrezultat negativ, timp în care a acumulat pierderi de aproape 2mld. lei (504 mil. euro). "Cat timp are susţinere din parteaacţionarului majoritar Rompetrol Rafinare poate să funcţioneze.Totuşi cifrele nu sunt deloc încurajatoare", spune Adriana Marin,directorul departamentului de analiză din cadrul firmei de brokerajUniCredit CA-IB Securities.

Cea mai mare parte a datoriilor companiei de la finele anului2010, care au totalizat 5,5 mld. lei (1,3 mld. euro), sunt datoriiintragrup, adică către grupul KazMunaiGaz, şi însumează 3,3 mld.lei (771 mil. euro). La începutul lunii septembrie a anului trecut,Fiscul a pus sechestru asigurător pe unele active aparţinandRompetrol Rafinare pentru a împiedica vanzarea acestora pană larecuperarea datoriei de 571 mil. euro pe care Petromidia o avea derambursat către statul roman pană pe 30 septembrie. Problemadatoriilor Rompetrol către stat se judecă în prezent îninstanţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO