Rompetrol a acumulat în cinci ani pierderi de 500 milioane de euro

Autor: Adrian Cojocar 16.02.2011

Rompetrol Rafinare (RRC), principala companie a grupului Rompetrol controlat de grupul kazah KazMunaiGaz, a raportat anul trecut o pierdere de 669,7 mil. lei (circa 159 mil. euro), cea mai mare din istoria companiei şi una dintre cele mai mari pierderi înregistrate de o companie romanească anul trecut.

Este al cincilea an consecutiv cand Petromidia raportează un rezultat negativ, timp în care a acumulat pierderi de aproape 2 mld. lei (504 mil. euro). "Cat timp are susţinere din partea acţionarului majoritar Rompetrol Rafinare poate să funcţioneze. Totuşi cifrele nu sunt deloc încurajatoare", spune Adriana Marin, directorul departamentului de analiză din cadrul firmei de brokeraj UniCredit CA-IB Securities.

Cea mai mare parte a datoriilor companiei de la finele anului 2010, care au totalizat 5,5 mld. lei (1,3 mld. euro), sunt datorii intragrup, adică către grupul KazMunaiGaz, şi însumează 3,3 mld. lei (771 mil. euro). La începutul lunii septembrie a anului trecut, Fiscul a pus sechestru asigurător pe unele active aparţinand Rompetrol Rafinare pentru a împiedica vanzarea acestora pană la recuperarea datoriei de 571 mil. euro pe care Petromidia o avea de rambursat către statul roman pană pe 30 septembrie. Problema datoriilor Rompetrol către stat se judecă în prezent în instanţă.