Burse - Fonduri mutuale

Războiul de la Bursă se amână. CA al BVB a respins completarea AGA cu alegerea CA prin vot cumulativ şi înjumătăţirea capitalului

Războiul de la Bursă se amână. CA al BVB a respins completarea AGA cu alegerea CA prin vot cumulativ şi înjumătăţirea capitalului

Autor: Juganaru Monica

18.04.2011, 10:28 47

Administratorii BVB au respins completarea AGA cu alegerea CAprin metoda votului cumulativ şi înjumătăţirea capitalului social,pentru că propunerile nu îndeplineau condiţiile de "fond şi formă",însă menţionează că aceste solicitări vor fi puse pe ordinea de zia următoarei adunări generale, informează Mediafax.

"Consiliul Bursei a analizat solicitările transmise de acţionarişi a constatat, pe baza raportului întocmit de personalul despecialitate al Bursei de Valori Bucureşti şi a opiniei formulatede un cabinet de avocatură, că nici una dintre cererileacţionarilor nu este pe deplin validă şi nu îndeplineşte condiţiilede fond şi de formă specifice, astfel cum au fost formulate şidocumentate şi, pe cale de consecinţă, nu este aptă să producăefectul juridic avut în vedere, şi anume completarea ordinii de zia Adunărilor Generale cu chestiunile transmise prin cererileanalizate", potrivit unui raport al BVB.

Prin urmare, Consiliul Bursei nu a introdus nicio modificare aordinilor de zi a AGA din 29/30 aprilie 2011, convocatorul aferentacesteia ramânând neschimbat.
Potrivit unor surse din piaţa de capital în grupul de acţionaricare a solicitat înjumătăţirea capitalului social se regăsescFranklin Templeton, administratorului Fondului Proprietatea, unelefonduri administrate de Erste Sparinvest, preşedintele AsociaţieiBrokerilor, Dan Paul, dar şi alte firme de brokeraj şi bănci.
Votul cumulativ este solicitat de cele mai multe ori de acţionariminoritari care vor să îşi numească cel puţin un membru înconsiliul de administraţie al unei societăţi. Practic, prinmultiplicarea numărului de voturi pe care le deţine un acţionar cunumărul posturilor de membru în CA, voturile exprimate suntcumulate în favoarea unui singur candidat.

Diminuarea capitalului social, de la 76,7 milioane lei la 38,3milioane lei, era propusă prin reducerea valorii nominale aacţiunilor de la 10 lei la 5 lei. Banii rezultaţi urmau să fieacordaţi acţionarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO