Burse - Fonduri mutuale

Dolarul puternic a erodat profiturile Iproeb

Principalii clienţi ai Iproeb Bistriţa sunt distribuitorii regionali de energie, Electrica, E.ON şi Enel, dar şi transportatorul naţional Transelectrica

Principalii clienţi ai Iproeb Bistriţa sunt distribuitorii regionali de energie, Electrica, E.ON şi Enel, dar şi transportatorul naţional Transelectrica

Autor: Radu Bostan

19.05.2015, 00:03 190

Profitul producătorului de cabluri electrice Iproeb Bistriţa (simbol bursier IPRU) pe primul trimestru s-a redus la mai puţin de 10% din rezultatul din primele trei luni ale anului trecut, după ce materiile prime s-au scumpit ca urmare a întării dolarului american.

Compania bistriţeană a încheiat trimestrul cu un câştig de 78.050 lei, faţă de aproape 900.000 lei în perioada ianuarie-martie 2014, deşi cifra de afaceri a crescut în acelaşi interval cu 14%, la 22 milioane de lei. Costurile cu materiile prime au avansat însă mai rapid, cu 24%, până la 19,2 milioane de lei. Celelalte cheltuieli au rămas aproximativ constante.

La fel ca în cazul altor producători locali de cabluri, profiturile Iproeb sunt prinse la mijloc între costurile materiilor prime, în dolari, şi veniturile exprimate în lei, în condiţiile în care exportul are o pondere foarte mică în vânzări. Principalele materii prime, aluminiu şi cupru, reprezintă 80% din inputuri, iar preţurile lor sunt cotate pe bursa de profil din Londra, LME. Preţul mediu al aluminiului primar pe LME a fost de 1.800 dolari/tonă în primul trimestru al lui 2015, cu 5% mai mare decât în primele trei luni ale anului trecut, în timp ce cuprul s-a ieftinit cu 17%, până la un preţ mediu de 5.810 de dolari pe tonă anul acesta.

Între timp, dolarul american s-a întărit faţă de leu cu 20%, evoluţie care a agravat scumpirea aluminiului şi a compensat ieftinirea cuprului. Exprimat în lei, preţul aluminiului a crescut cu 27%, iar cel al cuprului a scăzut cu doar 0,5%, potrivit calculelor ZF.

La nivelul întregului an, Iproeb se aşteaptă la o creştere a veniturilor pe fondul comenzilor din partea distribuitorilor de energie, însă şi-a bugetat o reducere a profitului din cauza dolarului puternic.

Compania s-a transferat luna aceasta de pe RASDAQ pe piaţa AeRO, unde are o capitalizare de 36 milioane de lei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO