Burse - Fonduri mutuale

Iproeb Bistriţa vede venituri în creştere, dar scăderea profitului

Iproeb Bistriţa vede venituri în creştere, dar...

Autor: Dana Ciriperu

31.03.2015, 00:03 213

Producătorul de cabluri IPROEB Bistriţa (simbol bursier IPRU), cu o capitalizare de aproape 38 milioane de lei, şi-a bugetat venituri în creştere  cu 4% în acest an, la 92 de milioane de lei, însă estimează o reducere a profitului brut de la 1,14 mil. lei în 2014 la 0,9 mil. lei în acest an.

Aşteptările mai puţin optimiste privind rezultatul brut din acest an pot fi legate şi de o creştere a preţului aluminiului mai ales în a doua jumătate a anului trecut şi asta după ce în pri­mul semestru din 2014 producătorii de cabluri listaţi la Bursă şi-au îmbunătăţit marjele ca urmare a scăderii pre­ţu­rilor la aluminiu şi cupru.

Contextul internaţional s-a schim­bat însă în partea a doua a anului, iar reprezentanţii Iproeb notează în raportul care prezintă rezultatele din 2014 că „preţul aluminiului a crescut cu 22% în al doilea semestru, iar preţurile de vânzare nu au putut acoperi aceste creşteri”, ceea ce a dus la o creştere de 14% a cheltuielilor activităţii de bază.

Iproeb Bistriţa are 322 de angajaţi, iar acţiunile companiei au crescut cu 90% în ultimul an. De la începutul lui 2015 titlurile producătorului au consemnat un avans de 52%, fiind una dintre vedetele Bursei de la Bucureşti.

Producătorul realizează 94% din cifra de afaceri anuală pe piaţa internă, în timp ce exporturile acoperă doar 6,5% din livrări.

Printre cei mai importanţi clienţi ai companiei se numără E.ON. Distribuţie, Electromontaj Bucureşti, Enel Distribuţie, iar la export Leoni în Serbia, Maroc şi Ucraina, dar şi Fujikura, doi dintre cei mai mari producători de componente auto din lume. La fel ca şi Iproeb, grupul Leoni, unul dintre cei mai importanţi clienţi ai fabricii de cabluri, are un centru de producţie în Bistriţa.

Cel mai mare acţionar al companiei este Electromontaj Bucureşti, companie controlată de mai multe persoane fizice. Anul trecut cifra de afaceri a Iproeb a crescut cu 10%, la 85 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO