ZF News

Proprietarii Socep acumulează acţiuni la Iproeb Bistriţa

Omul de afaceri Niculae Duşu şi-a crescut participaţia indirectă la Iproeb

Omul de afaceri Niculae Duşu şi-a crescut participaţia indirectă la Iproeb

Autor: Radu Bostan, Roxana Pricop

06.03.2015, 00:04 999

Oamenii de afaceri constănţeni Niculae şi Ion Duşu, care controlează operatorul portuar Socep Constanţa (simbol bursier SOCP), au ajuns să deţină 11% din acţiunile producătorului de cabluri Iproeb Bistriţa (IPRU), după o serie de achiziţii derulate în ultimele trei luni.

Cei doi oameni de afaceri au fost prima oară raportaţi ca deţinând un pachet semnificativ din acţiunile Iproeb, de 5,5%, la mijlocul lunii decembrie. În februarie 2015, grupul prin care verii Duşu acţionează concertat ajunsese la o participaţie de 10,1%, iar între timp, prin intermediul producătorului de materiale de construcţii Celco, au mai acumulat 1% din titlurile companiei, potrivit raportărilor transmise bursei.

Intervalul în care proprietarii Socep au derulat achiziţiile s-a suprapus cu o perioadă în care preţul acţiunilor IPRU a crescut rapid, de la mai puţin de 0,55 lei/titlu la circa 0,81 lei/titlu în prezent. Cotaţia Iproeb a crescut cu 55% de la începutul anului, în contextul în care investitorii se aşteptau ca firma să se transfere de pe RASDAQ pe piaţa reglementată a bursei. Acţionarii au decis însă să mute compania pe piaţa alternativă AeRO. Iproeb are o capitalizare de 38,8 milioane de lei.

Momentul intrării în acţionariat a verilor Duşu a coincis cu retragerea fondului de investiţii Palmer Capital, care şi-a lichidat acţiunile la Iproeb de-a lungul anilor 2013 şi 2014. Fondul înregistrat în Olanda nu mai deţinea niciun titlu Iproeb la 30 ianuarie 2015, potrivit datelor compilate de FT Markets.

Producătorul de cabluri electrice a raportat afaceri de 64 milioane de lei după primele nouă luni din 2014, în creştere cu 14,7%, iar profitul net a crescut cu 8,2%, la 1,9 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO