Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că investitorii mută banii de pe o acţiune pe alta

Brokerii spun că investitorii mută banii de pe o acţiune pe alta

Autor: Stefan Musgociu

29.06.2011, 00:05 939

Bursa a crescut cu 0,96%, iar acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC)au urcat cu 15%, însă pe un rulaj redus, după ce TribunalulConstanţa a decis că societatea petrolieră nu mai datoreazăstatului niciun ban din creanţa în valoare de 603 milioane dolariconvertită în obligaţiuni în 2003.

Acţiunile Rompetrol Rafinare au urcat încă din primele minutecu 15% şi au atins limita maximă de variaţie permisă într-o şedinţăpentru majo­ri­tatea titlurilor de la BVB.

"Incertitudinile care «macină» pie­ţele internaţionale au maidomolit din ardoarea investitorilor de a intra în piaţă, iar astas-a văzut şi prin diminuarea lichidităţii, iar în prezent cred căspeculatorii mai mută o parte din bani de pe unele acţiuni pealtele, de exemplu de pe SIF-uri pe Oltchim sau Rompetrol Rafinare.Astfel de mişcări ale banilor sunt determinate de posibilitatea mairidicată de câştig din cauza variaţiilor ample pe care leînregistrează acţiuni ca Rompetrol Rafinare sau Oltchim, însă şiriscul este pe măsură", a declarat Marcel Murgoci, directorul deoperaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

Acţiunile Rompetrol Well Services (PTR), divizia de servicii agrupului Rompetrol, au crescut cu 6,73%, la 0,3789 lei, pe un rulajde 209.000 de lei.

Murgoci spune că speculatorii vor continua să reacţioneze lacreşterile accelerate înregistrate de unele acţiuni chiar dacă nusunt anunţate informaţii care să determine o astfel deevoluţie.

"Speculatorii merg pe trendul dat de piaţă pentru un anumitemitent. Dacă nu sunt informaţii din partea companiilor, încep săapară tot felul de zvonuri, scenarii şi idei, care ajung să seconcretizeze în creşteri ale acţiunilor, care nu au o logică. Încazul Rompetrol era de aşteptat să vedem o astfel de creştereastăzi, după decizia instanţei în problema conversieiobligaţiunilor, însă la Oltchim este clar un trend dat de uniiinvestitori, care cred că încă mai este potenţial", a adăugatbrokerul.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zeceacţiuni, era în creştere cu 0,77%. Ascensiunea indicelui BET-FI afost temperată la doar 0,41% de corecţiile uşoare înregistrate deacţiunile a trei din cele cinci SIF-uri, în timp ce titlurileFondului Proprietatea (FP) au avansat cu 1,93%.

În creştere puternică, de 14,28%, au încheiat ziua şi acţiunileOltchim (OLT), care au ajuns la 1,825 lei.

Murgoci crede că este posibil ca unii investitori să îşidiminueze portofoliile pentru a se pune la adăpost de eventualecorecţii pe perioada verii, însă nu exclude posibilitatea caaceştia să îşi pregătească lichidităţi pentru a participa laofertele de vânzare care urmează să se deruleze în luna iulie laOMV Petrom (SNP) şi Alro (ALR).

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să asigure cea maimare parte a lichidităţii (70% din total), cu operaţiuni de 33,2milioane lei, din care 5,7 milioane lei reprezentau valoarea a douădeal-uri cu 0,08% din titluri. Deal-urile a fost realizat la 0,525lei, preţ cu 1,35% peste nivelul de luni, iar cea mai recentătranzacţie din piaţa prin­cipală a fost încheiată la 0,528 lei,preţ în creştere cu 1,93%.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erauîn creştere cu până la 1,2% deşi la mijlocul zilei evoluauindecis.


De urmărit astăzi

  • Acţiunile producătorului de abrazivi Carbochim Cluj (CBC), careau scăzut şi ieri cu 15% pe Bursă după ce omul de afaceri CătălinChelu a intrat în acţionariatul companiei. El a ajuns să controlezecirca 46,5% din acţiuni în urma achiziţiilor de săptămânatrecută.

  • Titlurile combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), careau câştigat ieri 14,3% pe unul dintre cele mai mari rulaje de peBursă, de 1,5 mil. lei. Nemţii de la PCC au reluat achiziţiile peaceste titluri, cumpărând luni un pachet în valoare de un milion delei.

  • Evoluţia burselor externe după ce piaţa americană a deschisşedinţa de ieri cu aprecieri de circa 0,5% pe indicele S&P 500.Bursele europene consemnau la aceeaşi oră variaţiiasemănătoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO