Brokerii spun că investitorii mută banii de pe o acţiune pe alta

Autor: Stefan Musgociu 29.06.2011

Bursa a crescut cu 0,96%, iar acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au urcat cu 15%, însă pe un rulaj redus, după ce Tribunalul Constanţa a decis că societatea petrolieră nu mai datorează statului niciun ban din creanţa în valoare de 603 milioane dolari convertită în obligaţiuni în 2003.

Acţiunile Rompetrol Rafinare au urcat încă din primele minute cu 15% şi au atins limita maximă de variaţie permisă într-o şedinţă pentru majo­ri­tatea titlurilor de la BVB.

"Incertitudinile care «macină» pie­ţele internaţionale au mai domolit din ardoarea investitorilor de a intra în piaţă, iar asta s-a văzut şi prin diminuarea lichidităţii, iar în prezent cred că speculatorii mai mută o parte din bani de pe unele acţiuni pe altele, de exemplu de pe SIF-uri pe Oltchim sau Rompetrol Rafinare. Astfel de mişcări ale banilor sunt determinate de posibilitatea mai ridicată de câştig din cauza variaţiilor ample pe care le înregistrează acţiuni ca Rompetrol Rafinare sau Oltchim, însă şi riscul este pe măsură", a declarat Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

Acţiunile Rompetrol Well Services (PTR), divizia de servicii a grupului Rompetrol, au crescut cu 6,73%, la 0,3789 lei, pe un rulaj de 209.000 de lei.

Murgoci spune că speculatorii vor continua să reacţioneze la creşterile accelerate înregistrate de unele acţiuni chiar dacă nu sunt anunţate informaţii care să determine o astfel de evoluţie.

"Speculatorii merg pe trendul dat de piaţă pentru un anumit emitent. Dacă nu sunt informaţii din partea companiilor, încep să apară tot felul de zvonuri, scenarii şi idei, care ajung să se concretizeze în creşteri ale acţiunilor, care nu au o logică. În cazul Rompetrol era de aşteptat să vedem o astfel de creştere astăzi, după decizia instanţei în problema conversiei obligaţiunilor, însă la Oltchim este clar un trend dat de unii investitori, care cred că încă mai este potenţial", a adăugat brokerul.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,77%. Ascensiunea indicelui BET-FI a fost temperată la doar 0,41% de corecţiile uşoare înregistrate de acţiunile a trei din cele cinci SIF-uri, în timp ce titlurile Fondului Proprietatea (FP) au avansat cu 1,93%.

În creştere puternică, de 14,28%, au încheiat ziua şi acţiunile Oltchim (OLT), care au ajuns la 1,825 lei.

Murgoci crede că este posibil ca unii investitori să îşi diminueze portofoliile pentru a se pune la adăpost de eventuale corecţii pe perioada verii, însă nu exclude posibilitatea ca aceştia să îşi pregătească lichidităţi pentru a participa la ofertele de vânzare care urmează să se deruleze în luna iulie la OMV Petrom (SNP) şi Alro (ALR).

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să asigure cea mai mare parte a lichidităţii (70% din total), cu operaţiuni de 33,2 milioane lei, din care 5,7 milioane lei reprezentau valoarea a două deal-uri cu 0,08% din titluri. Deal-urile a fost realizat la 0,525 lei, preţ cu 1,35% peste nivelul de luni, iar cea mai recentă tranzacţie din piaţa prin­cipală a fost încheiată la 0,528 lei, preţ în creştere cu 1,93%.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,2% deşi la mijlocul zilei evoluau indecis.


De urmărit astăzi