Bănci și Asigurări

Volksbank dă în judecată Guvernul şi ANPC pentru daune pe Ordonanţa 50

Autor: Ovidiu Tempea

30.03.2011, 23:47 48

Volksbank România a solicitat în instanţă despăgubiri de laGuvern şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Con­su­matoruluipentru daunele pro­vocate de OUG 50/2010 privind cre­ditelepopulaţiei, indicând o sumă iniţial determinabilă de aproximativ unmilion de euro, potrivit unor surse oficiale.

"În cadrul procesului în care a solicitat anularea Ordonanţei50/2010, Volksbank a solicitat despăgubiri Gu­vernului pentrupagubele înregistrate ca urmare a promovării şi aprobării actuluinormativ. Executivul a primit foarte rău această cerere, mai alescă ordonanţa a fost modificată în Parlament în sensul cerut debăncile comerciale, iar legea a fost promulgată de preşedinteleBă­sescu", au declarat surse guverna­mentale. ReprezentanţiiVolks­bank Româ­nia au confirmat informaţia, dar nu au dorit săofere alte detalii.

Banca a cerut în septembrie anul trecut printr-o acţiune încontencios administrativ suspendarea Ordonanţei 50/2010 privindcreditele populaţiei, dar Curtea de Apel Bucureşti a respinsacţiunea ca neîntemeiată. Ulterior, banca a introdus tot la Curteade Apel Bu­cureşti şi tot în contencios admi­nistrativ o cerere deanulare a OUG 50/2010, în cadrul căreia a formulat şi pretenţiileîmpotriva statului român.

Banca este reprezentată în instanţă de casa de avocatură NestorNestor Di­cu­lescu Kingston Petersen (NNDKP). Potrivit unor sursejudiciare, suma înscrisă în cererea de chemare în ju­decată nureprezintă valoarea finală a pretenţiilor băncii, ci doar pagubeledeterminabile la momentul respectiv, iar valoarea despăgubirilor arputea fi mult mai mare.

Pe de altă parte, acţiunea poate fi interpretată şi ca o măsurăa mana­gementului în încercarea de a de­monstra că a depus toatediligenţele pentru ca banca să nu-şi asume în mod automatpierderile patrimoniale.

Friedhelm Boscherta, directorul general al VolksbankInternational, care deţine Volksbank România, a anunţat recent căbanca austriacă a înregistrat anul trecut o pierdere de 36 milioaneeuro în România. La nivel de grup, banca a avut o pierdere de 21,8milioane euro, România fiind singura piaţă unde a fost înregistratun rezultat negativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO