Bănci și Asigurări

Topul dividendelor acordate de băncile mari din România. BCR, Banca Transilvania şi Raiffeisen, cele mai profitabile bănci din 2023, sunt pe podium şi în topul dividendelor, urmate de BRD şi UniCredit. Peste 4,5 mld. lei cumulat, adică aproape 1 mld. euro, vor da pentru dividende cele 5 bănci mari în 2024

Câţi bani vor ajunge la acţionarii din Austria, Franţa, Italia, România din profiturile jucătorilor mari din banking?

Topul dividendelor acordate de băncile mari din...

Autor: Claudia Medrega

04.05.2024, 12:04 353

♦ Băncile mari au decis să dea dividende reprezentând 40% sau 50% din profiturile record din 2023 ♦ Cele mai profitabile trei bănci mari au fost în 2023 Banca Transilvania, BR şi Raiffeisen Bank, cu câştiguri cumulate de 6,7 mld. lei, adică circa 50% din câştigul total al sistemului bancar ♦ Întregul sistem bancar, format din 32 de bănci, a încheiat anul 2023 cu un profit record de aproape 14 mld. lei, cu 34% peste câştigul din 2022.

Profiturile record raportate de băncile mari din România pentru anul 2023 le-au încurajat să dea în 2024 dividende consistente acţionarilor. Cinci dintre dintre cele mai mari bănci din România au decis să împartă cu acţionarii o parte din profituri, dând dividende reprezentând 40% sau 50% din câştigurile de anul trecut.

Astfel, şi în acest an, ca şi în anii 2023 şi 2022 acţionarii din Austria, Franţa, Italia, România sau alte ţări ai celor mai mari bănci sunt recompensaţi cu dividende după ce de-a lungul timpului, inclusiv în perioada pandemiei sau în anii de criză economică, nu au prea văzut dividende fie pentru că profitul era folosit la consolidarea capitalului şi continuarea dezvoltării strategiilor de afaceri, fie pentru că în perioadele de criză economică băncile au mai înregistrat şi pierderi. De această dată, BCR, Banca Transilvania şi Raiffeisen Bank, cele mai profitabile bănci din 2023, sunt pe podium şi în topul celor mai mari dividende.

BCR, a doua cea mai mare bancă de pe piaţa românească după active, va trimite în Austria, la banca-mamă, cele mai mari dividende, de circa 1,2 mld. lei, adică 50% din profitul băncii din 2023, de 2,5 mld. lei. Banca susţine că distribuirea de dividende în 2024 este în concordanţă cu strategia de capital a grupului BCR şi că a fost informată şi BNR. Concret, banca românească cu capital austriac, controlată de grupul Erste, va da acţionarilor dividende brute de peste 1,24 mld. lei (aproximativ 250 mil. euro), reprezentând atât dividendele ordinare de circa 1,18 mld. lei, cât şi dividendele aferente instrumentelor AT1 emise de BCR în septembrie 2022 înregistrate în alte elemente de capital (AT1). Decizia de acordare a dividendelor a fost aprobată de acţionari în AGA. Pe lângă dividende, BCR ar urma să aloce din profit suma de 1,19 mld. lei pentru rezultatul reportat, sumă care va fi utilizată în conformitate cu strategia de business a băncii. Totodată, o altă parte din câştigul BCR din 2023, respectiv suma de 53,1 mil. lei, trebuie repartizată obligatoriu către „alte rezerve“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO