Bănci și Asigurări

Visa: Îşi revin tranzacţiile pe cardurile business şi de credit

 Visa: Îşi revin tranzacţiile pe cardurile business şi de credit

Autor: Liviu Chiru

27.01.2011, 23:56 61

Volumele tranzacţiilor derulate pe cardurile business şi decredit au început să crească rapid din toamna trecută, ceea cearată că şi situaţia financiară a companiilor se îmbunătăţeşte,spune Cătălin Creţu, director pentru România în cadrul VisaEurope.

"Din vara lui 2008, când toată lumea spunea că ne va ocolicriza, primul semnal a fost dat de scăderea volumelor pe cardurilede business. Observăm însă din trimestrul al treilea al anuluitrecut şi apoi în trimestrul al patrulea rate foarte mari decreştere ale volumelor tranzacţionate pe aceste carduri. Este unsemnal foarte bun", a spus Creţu în cadrul unei conferinţe depresă.

Visa şi MasterCard sunt principalele organizaţii de plată activeîn România, controlând autoritar piaţa tranzacţiilor pe card.

Cardurile business sunt folosite de companii pentru a controlamodul în care angajaţii lor utilizează bugetele pe care le au ladispoziţie pentru cheltuieli personale - spre exemplu cazarea şimasa în timpul deplasărilor. Aceste carduri sunt folosite deangajaţi, dar sunt emise pe contul companiei.

În anul fiscal octombrie 2009 - septembrie 2010 Visa acontabilizat rulaje pe cardurile de business emise sub sigla sa învaloare de aproape două miliarde de euro, în creştere cu 25% faţăde exerciţiul precedent. Numărul cardurilor a urcat în aceastăperioadă cu 12%, iar sumele cheltuite la POS (la comercianţi) cuaproape 23%.

Creţu spune că în prezent rulajele înregistrate pe cardurilebusiness au ajuns să reprezinte mai bine de 15% din valoareatranzacţiilor derulate pe carduri Visa, faţă de 10% anul trecut.

Pe plan local erau în circulaţie în septembrie anul trecut peste6,5 milioane de carduri sub sigla Visa, în condiţiile în caredatele BNR arată că numărul total de carduri era de aproape 12,6milioane de carduri. Visa raportează o creştere cu peste 3% anumărului de carduri, în timp ce datele BNR indică o scădere cu 2%la nivelul pieţei.

Organizaţia de plată nu a furnizat date privind volumultranzacţiilor derulate pe cardurile Visa, însă a afirmat că aînregistrat o creştere cu 19% faţă de anul precedent. Potrivitdatelor BNR, totalul tranzacţiilor pe carduri derulate întreseptembrie 2009 şi septembrie 2010 a urcat la 24 de miliarde deeuro.

Creţu spune că una din trei tranzacţii derulate pe carduri Visaa fost realizată la POS (la comercianţi), valoarea medie fiind deaproape 39 de euro.

Creştere uşoară a fraudei

Incidenţa fraudei pe cardurile Visa a crescut uşor anul trecut,astfel că la tranzacţii de 100.000 de euro, şase euro aureprezentat operaţiuni frauduloase, faţă de 5 euro în trecut. Cu opondere a fraudei de 0,006%, România stă însă mult mai bine decâtmajoritatea ţărilor, media europeană fiind de 0,05%.

Ponderea fraudelor are legătură directă cu gradul deimplementare a tehnologiei EMV (carduri cu cip), mult mai sigurădecât tradiţionala bandă magnetică. În prezent, 44% din cardurileemise sub sigla Visa înglobează tehnologia cip. Peste 90% dinsumele rulate la bancomate şi 70% din tranzacţiile prin POS sunt pecarduri cu cip.

Accent pe plăţile online

Împreună cu băncile partenere, Visa a promovat de anul trecut unproiect pentru acceptarea cardurilor la plata taxelor locale.

În prezent, peste 100 de primării acceptă plata taxelor localecu cardul prin POS-uri instalate la ghişee. În plus, 20 de primăriiacceptă plata taxelor locale cu cardul online. VicepreşedinteleVisa Europe Steve Perry s-a întâlnit ieri cu miniştrii finanţelorşi comunicaţiilor pentru a discuta pe tema proiectului deintroducere a plăţii online pentru impozite la nivel naţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO