Visa: Îşi revin tranzacţiile pe cardurile business şi de credit

Autor: Liviu Chiru 27.01.2011

Volumele tranzacţiilor derulate pe cardurile business şi de credit au început să crească rapid din toamna trecută, ceea ce arată că şi situaţia financiară a companiilor se îmbunătăţeşte, spune Cătălin Creţu, director pentru România în cadrul Visa Europe.

"Din vara lui 2008, când toată lumea spunea că ne va ocoli criza, primul semnal a fost dat de scăderea volumelor pe cardurile de business. Observăm însă din trimestrul al treilea al anului trecut şi apoi în trimestrul al patrulea rate foarte mari de creştere ale volumelor tranzacţionate pe aceste carduri. Este un semnal foarte bun", a spus Creţu în cadrul unei conferinţe de presă.

Visa şi MasterCard sunt principalele organizaţii de plată active în România, controlând autoritar piaţa tranzacţiilor pe card.

Cardurile business sunt folosite de companii pentru a controla modul în care angajaţii lor utilizează bugetele pe care le au la dispoziţie pentru cheltuieli personale - spre exemplu cazarea şi masa în timpul deplasărilor. Aceste carduri sunt folosite de angajaţi, dar sunt emise pe contul companiei.

În anul fiscal octombrie 2009 - septembrie 2010 Visa a contabilizat rulaje pe cardurile de business emise sub sigla sa în valoare de aproape două miliarde de euro, în creştere cu 25% faţă de exerciţiul precedent. Numărul cardurilor a urcat în această perioadă cu 12%, iar sumele cheltuite la POS (la comercianţi) cu aproape 23%.

Creţu spune că în prezent rulajele înregistrate pe cardurile business au ajuns să reprezinte mai bine de 15% din valoarea tranzacţiilor derulate pe carduri Visa, faţă de 10% anul trecut.

Pe plan local erau în circulaţie în septembrie anul trecut peste 6,5 milioane de carduri sub sigla Visa, în condiţiile în care datele BNR arată că numărul total de carduri era de aproape 12,6 milioane de carduri. Visa raportează o creştere cu peste 3% a numărului de carduri, în timp ce datele BNR indică o scădere cu 2% la nivelul pieţei.

Organizaţia de plată nu a furnizat date privind volumul tranzacţiilor derulate pe cardurile Visa, însă a afirmat că a înregistrat o creştere cu 19% faţă de anul precedent. Potrivit datelor BNR, totalul tranzacţiilor pe carduri derulate între septembrie 2009 şi septembrie 2010 a urcat la 24 de miliarde de euro.

Creţu spune că una din trei tranzacţii derulate pe carduri Visa a fost realizată la POS (la comercianţi), valoarea medie fiind de aproape 39 de euro.

Creştere uşoară a fraudei

Incidenţa fraudei pe cardurile Visa a crescut uşor anul trecut, astfel că la tranzacţii de 100.000 de euro, şase euro au reprezentat operaţiuni frauduloase, faţă de 5 euro în trecut. Cu o pondere a fraudei de 0,006%, România stă însă mult mai bine decât majoritatea ţărilor, media europeană fiind de 0,05%.

Ponderea fraudelor are legătură directă cu gradul de implementare a tehnologiei EMV (carduri cu cip), mult mai sigură decât tradiţionala bandă magnetică. În prezent, 44% din cardurile emise sub sigla Visa înglobează tehnologia cip. Peste 90% din sumele rulate la bancomate şi 70% din tranzacţiile prin POS sunt pe carduri cu cip.

Accent pe plăţile online

Împreună cu băncile partenere, Visa a promovat de anul trecut un proiect pentru acceptarea cardurilor la plata taxelor locale.

În prezent, peste 100 de primării acceptă plata taxelor locale cu cardul prin POS-uri instalate la ghişee. În plus, 20 de primării acceptă plata taxelor locale cu cardul online. Vicepreşedintele Visa Europe Steve Perry s-a întâlnit ieri cu miniştrii finanţelor şi comunicaţiilor pentru a discuta pe tema proiectului de introducere a plăţii online pentru impozite la nivel naţional.