Bănci și Asigurări

Transfond a intermediat plati de 41 mld. euro la noua luni, in scadere cu 25%

Transfond a intermediat plati de 41 mld. euro la noua luni, in scadere cu 25%

Valentin Lazea, presedinte al CA al Transfond: Transfond isi diversifica activitatile, in conditiile in care este foarte important de avut in vedere momentul 1 ianuarie 2015, cand Romania va adopta moneda unica europeana. Astfel, a fost necesara o regandire a obiectului de activitate al Transfond, la fel cum au facut si institutiile similare din alte state din regiune.

18.10.2009, 23:12 75

Grosul transferurilor interbancare, respectiv aproape 75%, afost realizat prin ordine de plata, potrivit datelor furnizate ZFde catre Transfond.

"Scaderea volumului de plati reflecta scaderea economiei. Chiardaca isi va reveni economia, nu o sa vedem prea repede o revenirepe plati, ci poate abia in 2010. Noi asteptam un usor plus aleconomiei in trimestrul al patrulea al acestui an, insa platilereactioneaza cu intarziere", spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc,economistul-sef al ING Bank.

Dupaprimele doua trimestre Produsul Intern Brut (care reflecta volumulafacerilor derulate de operatorii de pe teritoriul tarii)inregistra o contractie cu 7,6% fata de aceeasi perioada din 2008.Datele pentru trimestrul al treilea vor deveni disponibile indecembrie, insa analistii se asteapta ca recesiunea sa seadanceasca. Trimestrul al treilea ar putea sa aduca o contractie cucirca 8% fata de trimestrul similar din 2008. De altfel, scadereavolumului de plati intareste un asemenea scenariu, spuneChidesciuc.

Scade si numarul tranzactiilor

O scadere s-a produs si in zona numarului de instructiuni deplata procesate de Transfond. Astfel, in primele noua luni au fostprocesate doar 41 de milioane de instructiuni, fata de 44,3milioane, in perioada similara din 2008.

Grosul transferurilor a fost realizat prin ordine de plata, caresunt decontate in ziua prezentarii sau in urmatoarea zi lucratoare.Pe primele noua luni, volumul transferurilor prin ordine de plata afost de 129 mld. lei, realizate prin 35,7 milioane de instrumente.La mare distanta vin biletele la ordin, cu o valoare a platiloraferente de 26,9 mld. lei. Prin cecuri au fost realizate plati de17 miliarde de lei.

Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, spuneinsa ca Transfond trebuie sa isi majoreze in continuare capacitateade procesare, in anticiparea unei reveniri a economiei.

"Daca ne uitam la volumul tranzactiilor nu sunt evolutiispectaculoase, pentru ca economia este de asa maniera. Dar trebuiesa fim pregatiti sa raspundem la eventualele solicitari aleoperatorilor economici dupa revenirea activitatilor." Transfondeste detinuta de BNR, cu 33% din actiuni si 24 de bancicomerciale.

Componenta sistemului de plati care asigura procesarea sicompensarea instructiunilor de transfer de credit si debit directde valoare mica (sub 50.000 de lei) - SENT- a fost proiectat pentru500.000 de instructiuni pe zi. Varful suportat de sistem este de500.000 de instructiuni/ora/ sesiune. In 2008, varful a fost de242.799 de instructiuni intr-o sesiune, potrivit raportului anualal Transfond.

Din toamna trecuta, Transfond asigura procesarea prin componentaSENT a sistemului electronic si a instrumentelor de debit (biletela ordin, cecuri si cambii, utilizate in special de companii pentruplatile la termen), care erau procesate pana la acel moment pesuport de hartie.

Transfond pariaza pe diversificareaserviciilor

Desi in prezent opereaza singurul sistem national de platielectronice, Transfond se pregateste pentru aparitia concurentei siisi diversifica portofoliul de servicii.

Astfel, Trasfond ofera de anul acesta servicii de arhivareelectronica pentru bancile participante, in conditiile in careacestea au obligatia legala de a pastra o serie de documentegenerate de activitatea curenta. Totodata, compania va oferi siservicii de factura electronica, dar si o linie de urgenta pentrucarduri. La aceasta linie telefonica unica vor putea sa raportezepierderea sau furtul cardului clientii tuturor emitentilor (bancisau institutii financiare nebancare).

"Transfond isi diversifica activitatile, in conditiile in careeste foarte important de avut in vedere momentul 1 ianurie 2015,cand Romania va adopta moneda unica europeana. Din acel momentplatile de mare valoare si operatiunile de inregistrare sidecontare de titluri de stat vor fi operate pe un sistem european,iar Transfond va mai opera doar sistemul de plati de mica valoare.Astfel, a fost necesara o regandire a obiectului de activitate alTransfond", a declarat Valentin Lazea, presedinte al Consiliului deAdministratie al institutiei.

El a aratat ca administratorii Transfond au propus actionariloro strategie de diversificare a activitatilor operatorului, care asi fost aprobata.

"Noile linii de business vor permite Transfond sa functioneze inconditii de profitabilitate si dupa aderarea la zona euro", aexplicat Lazea.

Anul trecut Transfond a inregistrat un profit de 21,23 mil. lei(5,7 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO