Transfond a intermediat plati de 41 mld. euro la noua luni, in scadere cu 25%

Autori: Liviu Chiru , Ciprian Valentin Botea 18.10.2009

Volumul platilor interbancare intermediate in primele noua luni din 2009 de Transfond, operatorul sistemului electronic de plati, a fost de 173 de miliarde de lei, in scadere cu 14% sub volumul din perioada similara din 2008.



Grosul transferurilor interbancare, respectiv aproape 75%, a fost realizat prin ordine de plata, potrivit datelor furnizate ZF de catre Transfond.

"Scaderea volumului de plati reflecta scaderea economiei. Chiar daca isi va reveni economia, nu o sa vedem prea repede o revenire pe plati, ci poate abia in 2010. Noi asteptam un usor plus al economiei in trimestrul al patrulea al acestui an, insa platile reactioneaza cu intarziere", spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.

Dupa primele doua trimestre Produsul Intern Brut (care reflecta volumul afacerilor derulate de operatorii de pe teritoriul tarii) inregistra o contractie cu 7,6% fata de aceeasi perioada din 2008. Datele pentru trimestrul al treilea vor deveni disponibile in decembrie, insa analistii se asteapta ca recesiunea sa se adanceasca. Trimestrul al treilea ar putea sa aduca o contractie cu circa 8% fata de trimestrul similar din 2008. De altfel, scaderea volumului de plati intareste un asemenea scenariu, spune Chidesciuc.

Scade si numarul tranzactiilor

O scadere s-a produs si in zona numarului de instructiuni de plata procesate de Transfond. Astfel, in primele noua luni au fost procesate doar 41 de milioane de instructiuni, fata de 44,3 milioane, in perioada similara din 2008.

Grosul transferurilor a fost realizat prin ordine de plata, care sunt decontate in ziua prezentarii sau in urmatoarea zi lucratoare. Pe primele noua luni, volumul transferurilor prin ordine de plata a fost de 129 mld. lei, realizate prin 35,7 milioane de instrumente. La mare distanta vin biletele la ordin, cu o valoare a platilor aferente de 26,9 mld. lei. Prin cecuri au fost realizate plati de 17 miliarde de lei.

Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, spune insa ca Transfond trebuie sa isi majoreze in continuare capacitatea de procesare, in anticiparea unei reveniri a economiei.

"Daca ne uitam la volumul tranzactiilor nu sunt evolutii spectaculoase, pentru ca economia este de asa maniera. Dar trebuie sa fim pregatiti sa raspundem la eventualele solicitari ale operatorilor economici dupa revenirea activitatilor." Transfond este detinuta de BNR, cu 33% din actiuni si 24 de banci comerciale.

Componenta sistemului de plati care asigura procesarea si compensarea instructiunilor de transfer de credit si debit direct de valoare mica (sub 50.000 de lei) - SENT- a fost proiectat pentru 500.000 de instructiuni pe zi. Varful suportat de sistem este de 500.000 de instructiuni/ora/ sesiune. In 2008, varful a fost de 242.799 de instructiuni intr-o sesiune, potrivit raportului anual al Transfond.

Din toamna trecuta, Transfond asigura procesarea prin componenta SENT a sistemului electronic si a instrumentelor de debit (bilete la ordin, cecuri si cambii, utilizate in special de companii pentru platile la termen), care erau procesate pana la acel moment pe suport de hartie.

Transfond pariaza pe diversificarea serviciilor

Desi in prezent opereaza singurul sistem national de plati electronice, Transfond se pregateste pentru aparitia concurentei si isi diversifica portofoliul de servicii.

Astfel, Trasfond ofera de anul acesta servicii de arhivare electronica pentru bancile participante, in conditiile in care acestea au obligatia legala de a pastra o serie de documente generate de activitatea curenta. Totodata, compania va oferi si servicii de factura electronica, dar si o linie de urgenta pentru carduri. La aceasta linie telefonica unica vor putea sa raporteze pierderea sau furtul cardului clientii tuturor emitentilor (banci sau institutii financiare nebancare).

"Transfond isi diversifica activitatile, in conditiile in care este foarte important de avut in vedere momentul 1 ianurie 2015, cand Romania va adopta moneda unica europeana. Din acel moment platile de mare valoare si operatiunile de inregistrare si decontare de titluri de stat vor fi operate pe un sistem european, iar Transfond va mai opera doar sistemul de plati de mica valoare. Astfel, a fost necesara o regandire a obiectului de activitate al Transfond", a declarat Valentin Lazea, presedinte al Consiliului de Administratie al institutiei.

El a aratat ca administratorii Transfond au propus actionarilor o strategie de diversificare a activitatilor operatorului, care a si fost aprobata.

"Noile linii de business vor permite Transfond sa functioneze in conditii de profitabilitate si dupa aderarea la zona euro", a explicat Lazea.

Anul trecut Transfond a inregistrat un profit de 21,23 mil. lei (5,7 mil. euro).