Bănci și Asigurări

Isarescu: Bancile romanesti sunt extrem de solide

Isarescu: Bancile romanesti sunt extrem de solide
13.10.2008, 17:56 11

BNR va adopta masuri drastice, care pot merge pana la retragerea autorizatiei daca se dovedeste ca au existat bancheri care au raspandit zvonuri privind presupusa vulnerabilitate a unor banci, a afirmat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. "S-a sarit putin calul, n-as vrea sa vorbesc cu pacat, si in aceasta incordare a concurentei este un bun prilej sa te gandesti la achizitii. Daca se va dovedi ca unele zvonuri pleaca din sistem, voi propune masuri drastice, chiar sa retragem licenta", a avertizat Isarescu. El a dat exemplul zvonurilor legate de Banca Transilvania, unde "atacul informatic seamana ca doua picaturi de apa" cu zvonurile aparute in anul 2000 despre BCR. "Media s-a dovedit astazi mult mai matura si a avut o atitudine mult mai responsabila. Ii multumesc pe aceasta cale din partea BNR", a spus seful BNR intr-un briefing de presa organizata ieri dupa-amiaza la sediul BNR.

Cat priveste interventiile de pe piata valutara din ultimele zile, Isarescu a afirmat ca nu exclude ca in situatii de mari turbulente, BNR sa transmita "semnale in clar" de a nu permite miscari pe curs, mai ales daca ele nu au baza reala. El a explicat ca operatiunile derulate pe piata valutara au vizat corectarea unor anomalii, in conditiile in care cotatiile au inregistrat fluctuatii foarte mari, fara legatura cu nivelul lichiditatilor de pe piata monetara.
"Este foarte importanta realitatea cotatiilor din piata, a jucatorilor reali, nu vorbim de corecti, ci de reali, adica cei care au lei si valuta. A te juca pe ecran cu cotatii este un mare pacat intr-o piata care se vrea functionala. Trebuie sa vedem cat de reale sunt acele cotatii, daca cel care cumpara valuta are lei, isi permite sa cumpere lei la 18%, ca sa vanda, contra valuta", a spus Isarescu.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO