Bănci și Asigurări

BNR cere din nou cotatii bancilor si tine euro la 3,76 lei

13.10.2008, 17:57 212

Banca Nationala a cerut din nou ieri cotatii valutare bancilor, dupa cum au afirmat dealerii, cursul de schimb evoluand pe parcursul zilei intre un minim de 3,75 si un maxim de 3,78 lei/euro.

BNR a calculat un curs de 3,7685 lei pentru un euro, in scadere cu 0,05 bani fata de vineri, cand a intervenit pe piata valutara atat prin solicitarea de cotatii, cat si printr-o actiune directa de vanzare catre banci a 40 mil. euro, conform unui anunt al bancii centrale.
Purtatorul de cuvant al BNR Mugur Stet a declarat vineri ca "interventia a avut drept scop testarea functionarii pietei". "In opinia noastra, a fost cea mai nerealista declaratie pe care am auzit-o vreodata", a comentat Catalina Constantinescu, senior economist al ABN Amro Bank Romania.
Ieri, piata valutara s-a deschis cu cotatii de 3,77 lei/euro, euro continuand sa scada usor in primele ore de tranzactionare chiar sub nivelul de 3,76 lei pentru un euro in contextul calmarii jucatorilor straini in urma planurilor de stabilizare a bancilor anuntate in weekend de liderii celor mai puternice economii din Uniunea Europeana. In a doua parte a zilei, cotatiile au reinceput sa urce, ajungand la 3,77/3,79 lei pentru un euro. Asa se face ca Banca Centrala Europeana a calculat un curs de referinta de 3,7827 lei/euro.
Piata valutara locala a avut inca de lunea trecuta perceptia ca BNR a intervenit prin vanzari de valuta pentru a opri ascensiunea cursului care se ducea in viteza spre 4 lei/euro. "Interventia a fost facuta printr-o banca locala, care a mai fost folosita cu alte ocazii in ultimele 18 luni", afirma surse bancare. Initial, jucatorii se asteptau ca BNR sa apere pragul de 3,85 lei pentru un euro, iar absenta acesteia a deschis calea unor previziuni care vedeau euro si la 4,2 lei/euro.
Chiar daca banca centrala a intervenit in cele din urma, cand euro se apropia de 4 lei/euro, unii analisti si-au revizuit sau sunt in curs de revizuire negativa a prognozelor pentru cursul de schimb la final de an, tinand cont de agravarea conjuncturii externe.
De exemplu, Erste Group a modificat cu 10 bani in sus previziunea de curs pentru sfarsitul lunii decembrie, de la 3,65 lei/euro la 3,75 lei/euro.
Inca si mai pesimiste sunt previziunile ABN Amro Bank Romania, care vede euro la 3,95 lei la sfarsitul lui noiembrie, respectiv la 3,72 lei la sfarsitul lui decembrie.
Analistii au remarcat volatilitatea extrema a cotatiilor in ultima saptamana, cand au oscilat de la 3,76 la 3,98 lei/euro. Catalina Constantinescu noteaza ca maximul de volatilitate a fost consemnat vineri, cand piata s-a deschis la 3,87 lei/euro si a mers pana la 3,94 lei/euro pe fondul unei lichiditati reduse, iar dupa interventia a scazut la 3,76 lei/euro si a urcat din nou la 3,81 lei/euro. De altfel, BNR a anuntat ca interventia sa directa, precum si solicitarea de cotatii au avut drept scop tocmai intelegerea unor necorelari intre datele statistice de pe pietele monetara si valutara si cotatiile existente pe aceste piete.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO