Eveniment

Isarescu: Am intervenit pe piata valutara pentru ca am vazut anomalii

Isarescu: Am intervenit pe piata valutara pentru ca am vazut anomalii

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: Ne intereseaza cursul de schimb. Cand ai jumatate din creditul pentru populatie in valuta, variatiile de curs influenteaza stabilitatea financiara.

13.10.2008, 20:02 114

Rezervele valutare de circa 26 de miliarde de euro ar permite bancii centrale sa absoarba toti leii din piata la nevoie, insa operatiunile derulate in ultimele zile pe piata au vizat corectarea unor evolutii anormale, a spus Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

 
Liviu Chiru
Potrivit guvernatorului, numerarul in circulatie si disponibilitatile din conturile curente in lei se ridica la echivalentul a 12 miliarde de euro, astfel ca BNR ar putea la nevoie sa absoarba integral lichiditatile din sistem, fara sa isi epuizeze rezerva valutara. Isarescu a subliniat ca nu se poate vorbi despre o epuizare a rezervei, ca raspuns la unele informatii aparute in presa.
"Rezerva nu e ca sa ne uitam la ea. Este exact pentru momente de criza, pentru temperare. Nu monitorizam piata stand intr-un prepeleac si minunandu-ne cum se misca cursul fara corelatie cu dobanzile, cum jucatori care au vrut sa arate ca se poate scoate profit fara capital sa miste cursul leului fara lei."
Isarescu a reiterat insa ca BNR nu tinteste un anumit nivel al cursului de schimb, iar prin interventiile directe derulate in ultimele doua sedinte de tranzactionare a urmarit sa verifice acuratetea cotatiilor afisate de banci.
"Ne intereseaza cursul, stim ca influenteaza puternic inflatia si mai ales stim ca termenul stabilitate financiara nu e o vorba goala. Cand ai jumatate din creditul pentru populatie in valuta, variatiile de curs influenteaza stabilitatea financiara", a notat insa guvernatorul.
El a explicat ca BNR a intervenit pe piata in calitatea sa de reglementator, considerand ca fluctuatiile foarte mari ale cotatiilor indica o functionare anormala. 
"Stabilim cursul pe baza cotatiilor jucatorilor care fac tranzactii. Dar suntem impotriva cotatiilor care nu au o baza, ca sa nu spun fictive. A te juca pe ecran cu cotatiile e un mare pacat."
Isarescu a aratat ca a aparut o situatie "paradoxala", in care pe piata monetara dobanzile au urcat peste nivelul de 14,25% pe an, la care banca centrala ofera lichiditati pe termen scurt jucatorilor, chiar pe fondul unui exces aparent de lei. In paralel, pe piata valutara cotatiile au inregistrat fluctuatii foarte mari.
In sedinta de tranzactionare de vinerea trecuta BNR a vandut 40 de milioane de euro in cadrul unei licitatii directe derulate la jumatatea zilei, iar la inchiderea pietei a aparut din nou in ecranele dealerilor, cerand cotatii. Si in sedinta de tranzactionare de ieri BNR a cerut cotatii participantilor la piata, fara insa sa deruleze operatiuni.
Isarescu a explicat ca BNR comenteaza doar interventiile directe, pentru a oferi explicatii. "Lucrurile pe piata aratau ciudat. S-au mai calmat, dar inca arata ciudat." Guvernatorul a subliniat insa ca alte interventii nu sunt comentate, dar BNR ezita sa admita cand vinde valuta.
"Am trait mai multe momente cand Romania a fost batuta cu cuvinte. Piata sa functioneze cum trebuie, cine vrea sa speculeze pe leu sa aiba lei."
 
Lupta cu zvonurile. Banca centrala ar putea adopta masuri drastice, care vor merge pana la retragerea autorizatiei de functionare, daca se dovedeste ca au existat bancheri care au raspandit zvonuri privind situatiile altor institutii de credit.
"S-a sarit putin calul, n-as vrea sa vorbesc cu pacat, si in aceasta incordare a concurentei este un bun prilej sa te gandesti la achizitii. Daca se va dovedi ca unele zvonuri pleaca din sistem, voi propune masuri drastice, chiar sa retragem licenta", a spus Isarescu. El a aratat ca a avut o intalnire cu Asociatia Romana a Bancilor si ca BNR va sprijini masurile pe care institutiile de credit le vor lua impotriva "raspandacilor de zvonuri".
"Nu cred ca va trebui sa mai asteptam ca acei oameni, daca se va dovedi ca sunt din banci, sa mai lucreze vreodata in sistem."
Isarescu a dat exemplul zvonurilor legate de Banca Transilvania, unde "atacul informatic seamana ca doua picaturi de apa" cu zvonurile aparute in anul 2000 despre Banca Comerciala Romana.
"Media s-a dovedit astazi mult mai matura si a avut o atitudine mult mai responsabila. Ii multumesc pe aceasta cale din partea BNR", a afirmat Isarescu.
Guvernatorul BNR a mai aratat ca daca vor fi luate masuri impotriva "raspandacilor", acestea vor fi indreptate in primul rand catre cei care lucreaza in sistem. 
 
Protejarea depozitelor. Isarescu a aratat ca tot pachetul de masuri luat la nivel european este analizat si ar putea fi implementat pe plan local. Guvernatorul a declarat ca 99,2% din depozitele din Romania sunt sub 20.000 de euro, mentionand ca nu era necesara cresterea plafonului de garantare a depozitelor, dar ca este de datoria autoritatilor sa se alinieze la reglementarile europene.
"Nu avem nevoie de aceasta garantie, dar o dam. Datoria noastra este sa facem ce face Uniunea Europeana", a spus Isarescu.
El a explicat ca, la urmatorul summit european, Romania trebuie sa isi expuna problemele, dar, pe de alta parte, trebuie sa se alinieze la politicile europene.
Ministrii finantelor din Uniunea Europeana au ajuns saptamana trecuta la o intelegere privind majorarea sumei minime garantate pentru depozitele bancare din blocul comunitar, de la 20.000 euro la 50.000 de euro, pentru a sustine increderea in economisire in contextul crizei financiare internationale.
Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar a anuntat duminica ca plafonul de garantare a depozitelor constituite de populatie la banci va fi majorat in urmatoarele zile de la 20.000 euro la 50.000 de euro, echivalent in lei, la cursul BNR.
Decizia ar putea fi luata astazi, in sedinta Guvernului.
 
ARB cere sanctionarea celor care defaimeaza banci
 
Asociatia Romana a Bancilor (ARB) va face demersuri pentru accelerarea procesului de investigare, instrumentare si sanctionare a celor care initiaza actiuni de defaimare si denigrare care pot duce la destabilizarea sistemului bancar, a anuntat Consiliul de Administratie al asociatiei. De asemenea, va pleda pentru adaptarea cadrului legislativ astfel incat fapte de aceasta natura sa fie sanctionate cu promptitudine. In ultimele saptamani au circulat pe piata mai multe zvonuri referitoate la presupusa vulnerabilitate a unor banci, zvonuri care au fost dezmintite ieri chiar de guvernatorul BNR. Conducerea ARB a hotarat sa se consulte cu BNR, Ministerul Justitiei si Ministerul Internelor si Reformei Administrative pentru "identificarea de solutii pentru intarirea mecanismului de protectie a sistemului bancar impotriva acestui tip de atacuri".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO