Bănci și Asigurări

„Enigmele“ pieţei RCA din România. De ce la camioane tarifele RCA sar cu peste 40% de tariful de referinţă în timp ce la autoturisme asigurătorii pot oferi preţuri la poliţele RCA mai mici sau egale cu tariful de referinţă?

Autor: Mircea Nica

21.01.2024, 14:00 6205

În cazul autovehiculelor de transport, tarifele RCA din piaţă se duc spre 12.000-15.000 lei, în condiţiile unui tarif de referinţă de 8.609 lei pentru persoane juridice şi 6.303 pentru persoane fizice O simulare efectuată de ZF pentru un autoturism arată cum sistemul bonus-malus nu mai este relevant, cel puţin la clasele de bonusare care în mod normal ar oferi reduceri la preţul poliţelor RCA pentru lipsa de accidente rutiere, dar în acelaşi timp, în ciuda creşterilor de preţuri până în momentul plafonării RCA impusă din aprilie 2023, asigurătorii oferă tarife şi sub tariful de referinţă publicat în decembrie 2023 de către ASF.

Protestul iniţiat de transportatori săptămâna trecută, încă de miercuri, are pe lista de revendicări, chiar prima pe listă, plafonarea RCA la nivelul de 5.000 lei pentru clasa de bonus-malus B0, în condiţiile în care asigurătorii vând transportatorilor poliţe RCA care depăşesc cu circa 40% tariful de referinţă publicat de ASF în decembrie 2023, de 8.609 lei pentru persoane juridice.

La polul opus, tarifele poliţelor RCA pentru autoturisme, deşi sunt relativ mari chiar şi cu forma de plafonare în vigoare din aprilie 2023 (la nivelul tarifelor practicate de asigurători la final de februarie 2023), se găsesc oferte la asigurători chiar şi sub tariful de referinţă, conform unei simulări ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO