Bănci și Asigurări

BNR nu mai vrea să facă operaţiuni de piaţă doar de dragul formulei de calcul a dobânzii de referinţă

BNR nu mai vrea să facă operaţiuni de piaţă doar de dragul formulei de calcul a dobânzii de referinţă

Autor: Voican Razvan

16.05.2011, 14:47 1213

Formula de calcul a dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale(fosta taxă a scontului) introdusă acum nouă ani, a devenit subiectde bătaie de cap pentru BNR, care a ajuns ca în unele luni să fieobligată să facă operaţiuni de piaţă - atragere de depozite,operaţiuni reversibile cu titluri de stat - numai pentru a aveabază de calcul pentru dobânda care oricum nu are relevanţă pe piaţădecât ca "dobândă legală" la care fac trimitere instanţele dejudecată sau diferite acte legislative.


Practic, BNR a ajuns la concluzia că există situaţii când nivelullichidităţii de pe piaţa interbancară nu necesită intervenţia sa şinu mai vrea să facă operaţiuni numai pentru că această posibilitatenu este acoperită de legislaţia privind calculul dobânzii dereferinţă. Mai mult, BNR nu mai vrea ca operaţiuni de furnizare sauabsorbţie de lichiditate realizate doar în contextul acesteiobligaţii legale, să poată induce pe piaţă semnale eronate privindmişcările băncii centrale ca politică de dobânzi şi curs deschimb.


Conform metodologiei actuale, rata lunară a dobânzii de referinţăse calculează ca medie aritmetică, ponderată cu volumultranzacţiilor, a ratelor dobânzii la depozitele atrase de BNR şi laoperaţiunile reverse repo şi repo din luna anterioară celei pentrucare se face anunţul.


Această metodologie de calcul a fost stabilită însă tot de BNR, în2002. Formula a fost "up-gradată" la începutul lui 2009, tot lapresiunea realităţii de pe piaţă, fiind adăugate operaţiunile detip repo (furnizare de lichiditate contra titluri de stat), caredeveniseră frecvente în contextul crizei.


Acum, BNR îi cere Guvernului să adopte o ordonanţă de urgenţă princare să o lase să calculeze aşa-numita dobândă de referinţă pe bazaunei norme proprii, care va face referire şi la situaţia în careexistă un echilibru al lichidităţii pe piaţă, astfel încât să numai existe obligaţia absurdă de a face operaţiuni altminteriinutile sau care pot deveni chiar costisitoare. Rata va continua săfie publicată pentru fiecare lună.


Ministerul Finanţelor a pregătit deja proiectul de ordonanţă, mairămâne doar să fie trecut prin Guvern, iar BNR să-şi adopte noulregulament de calcul.
Din iunie 2010 dobânda de referinţă staţionează la 6,25%, încondiţiile în care dobânda de politică monetară a îngheţat laacelaşi nivel din mai 2010.


Denumirea "dobândă de referinţă" aleasă pentru această "dobândălegală" a creat numeroase confuzii pe piaţă de-a lungul timpuluidin cauză că la alte bănci centrale, inclusiv la Banca CentralăEuropeană, dobânda de referinţă echivalează cu dobânda de politicămonetară, denumită şi dobândă-cheie. BNR preferă însă formula mailungă "dobândă de politică monetară" pentru a face deosebirea faţăde dobânda legală care nu are relevanţă pentru piaţafinanciară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO