Bănci și Asigurări

BNR: Soluţia la inflaţia mare este menţinerea dobânzii

Autor: Liviu Chiru

08.05.2011, 23:49 331

Nivelul foarte scăzut al cererii interne încurajează BNR sămenţină nemodificată dobânda de politică monetară la leu - ostrategie pe care o aplică deja de un an de zile, de cândrata-cheie a "îngheţat" la minimul istoric de 6,25% pe an -întrucât riscul apariţiei unei spirale de creştere a preţuriloreste redus.

"Economia românească a atins, potrivit estimărilor, doar defoarte curând vârful deficitului de cerere agregată, context încare probabilitatea de materializare atribuită riscului deproducere a efectelor secundare ale şocurilor ofertei estesemnificativ diminuată. Prin urmare, cea mai potrivită reacţie abăncii centrale pare a fi aceea de prelungire a «statu-quo»-uluiratei dobânzii de politică monetară", arată analiştii BNR înRaportul asupra inflaţiei pe trimestrul întâi.

De altfel, majoritatea analiş­tilor din băncile private - atâtlocale, cât şi străine - consideră că BNR va menţine dobân­da-cheieneschimbată până la sfârşitul acestui an.

Inflaţia a ajuns în martie la 8%, faţă de 4,2% în martie anultrecut. Accelerarea inflaţiei a fost declanşată de majorarea TVAoperată de guvern în vara trecută (de la 19% la 24%), însă de lasfârşitul anului trecut se resimt şi presiunile scumpiriicarburanţilor şi alimentelor pe plan internaţional.

BNR a păstrat însă neschimbată rata de politică monetară,justificând că nu poate influenţa prin politica sa aceşti factori.Mai mult, banca centrală a permis acumularea unui exces delichidităţi pe piaţa monetară interbancară, care a condus laieftinirea finanţărilor atât pentru stat, cât şi pentru clienţiidin mediul privat. Cu toate acestea, creditarea în lei rămânemarginală, cererea oricum firavă de finanţări fiind canalizată sprevalută.

Isărescu spune că inflaţia vafi mai mare decât estimările anterioare. Noua ţintă este de 5,1%pentru 2011 şi de 3,6% pentru 2012

Raportul arată că BNR mizează şi pe întărirea leului în lupta cuinflaţia. "Nivelul la care rata de poli­tică monetară a fostmenţi­nută de BNR în ultimele trimestre - semnificativ superiorcelor prevalente în UE -, coroborat cu evoluţia aşteptată acursului de schimb, se relevă a fi compatibil cu perspectivelereluării dezinflaţiei în semestrul al doilea din 2011 şi aconsolidării ulterioare a acesteia, concomitent cu iniţierearedresării treptate a economiei", apreciază analiştii BNR.Săptămâna trecută guvernatorul Mugur Isărescu a anunţat însă că BNRşi-a revizuit considerabil în sus prognoza de inflaţie pentru anulacesta, ducând-o la 5,1%, de la 3,6%, cât anticipa în februarie.Banca centrală vede în continuare riscuri pentru o inflaţie chiarmai mare dacă preţurile la produsele agricole şi petrol continuă săurce pe pieţele internaţionale, mai ales în contextul în caretensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord arpersista. Pe lista factorilor de risc intră şi o eventuală creşterea frecvenţei cu care apar calamităţi naturale.

"O premisă, dar şi o condiţie importantă a unei asemenea reacţiia băncii centrale o constituie continuarea consecventă, conformangajamentelor asumate, a consolidării fiscale şi a reformelorstructurale deja iniţiate", notează analiştii BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO