Eveniment

BNR a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25%

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax

03.05.2011, 23:46 191

Banca Naţională a României (BNR) a decis ieri să menţină ratadobânzii de politică monetară la 6,25%, pentru a opta şedinţăconsecutiv, şi nivelul actual al rezervelor minime obligatoriiaplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor decredit.

Toţi membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari dinRomânia care au participat la un sondaj intern au anticipatdeciziile băncii centrale.

BNR decisese la cea mai recentă şedinţă de politică monetară,din data de 31 martie, să menţină dobânda cheie la 6,25% pentru aşaptea şedinţă consecutivă, şi să reducă ratele pentru rezerveleminime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţă subdoi ani de la 25% la 20%. Rata rezervelor minime obligatoriiaplicabile pasivelor în lei ale instituţiilor de credit a fostmenţinută la nivelul de 15%.

Banca centrală nu a mai modificat dobânda de politică monetarăde pe 4 mai 2010, când a redus rata cu 0,25 puncte, la minimulistoric de 6,25%. În primele patru şedinţe de politică monetară din2010, BNR a coborât dobânda cu 1,75 puncte procentuale, de la8%.

CA al BNR a analizat şi aprobat ieri şi raportul trimestrialasupra inflaţiei, care va fi prezentat într-o conferinţă de presăjoi, 5 mai 2011.

Inflaţia anuală a urcat de la 7,6% în februarie la 8,01% înmartie, atingând maximul din august 2008, după ce rata lunară s-asituat la 0,6%.

BNR ţinteşte pentru acest an o inflaţie de 3% plus/minus unpunct procentual, în timp ce prognoza este de 3,6% la fineleanului. Estimarea a fost revizuită în luna februarie, de la3,4%.

BNR estimează că rata anuală a inflaţiei va continua să creascăîn al doilea trimestru şi nu va reveni în acest an în intervalulţintit, de 2 - 4%, ci doar în cursul anului 2012, ceea ce înseamnăcă banca centrală va rata ţinta pentru al cincilea an consecutiv."Prognoza actualizată a evoluţiilor macroeconomice relevă ocreştere temporară a ratei anuale a inflaţiei în trimestrul doi, caurmare a şocurilor induse de factori aflaţi în afara sferei deinfluenţă directă a gestiunii cererii agregate realizată prininstrumentele băncii centrale, în special a presiunilor generate -similar cazului majorităţii economiilor emergente - de evoluţiapreţurilor internaţionale ale produselor alimentare şicombustibililor", afirmă BNR.

Rata anuală a inflaţiei a crescut de la 7,6% în februarie pânăla 8,01%, nivelul maxim înregistrat după luna august 2008. Bancacentrală notează că accelerarea inflaţiei a fost determinată dematerializarea riscurilor de natura ofertei legate de creştereasemnificativă a preţurilor produselor alimentare şi alecombustibililor, evidenţiate în cadrul raportului asupra inflaţieidin luna februarie 2011, în contextul accentuării presiuniloracumulate pe pieţele internaţionale ale materiilor prime. "Cu toateacestea, scenariul de bază al actualei proiecţii anticipeazăreluarea dezinflaţiei în al doilea semestru al anului 2011, odatăcu disiparea efectului direct al majorării TVA, urmată de revenireaşi menţinerea ratei inflaţiei în interiorul intervalului devariaţie din jurul ţintei centrale în cursul anului 2012", seprecizează în comunicat.

Banca centrală ţinteşte pentru 2011 şi 2012 încadrarea inflaţieiîn intervalul 2% - 4%. În aceste condiţii, noua prognoză deinflaţie a BNR pentru finele acestui an se plasează peste 4%.

Evaluările BNR

  • Îmbunătăţirea percepţiei investitorilor financiari străini acondus la creşterea intrărilor de capital volatil, ceea ce agenerat o apreciere moderată în termeni nominali a leului faţă deeuro. Perspectiva continuării şi intensificării fluxurilor decapital volatil creează însă constrângeri asupra dozajuluiinstrumentelor politicii monetare.

  • Deficitul de cerere va persista pe termen mediu, deşi esteaşteptat să se restrângă treptat.

  • Producţia industrială şi exporturile au continuat trendulascendent, dar dinamica anuală reală a cererii interne, precum şicea a creditului acordat sectorului privat s-au plasat încontinuare în teritoriu negativ. ClaudiaMedrega

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO