Bănci și Asigurări

BCR restructureaza 20.000 de credite la cei care nu mai pot plati ratele. Cum comentati?

11.05.2009, 19:31 44

BCR, cea mai mare banca din sistem, restructureaza 5.000 de credite imobiliare si 15.000 de credite de consum fara garantii pentru clientii care s-au confruntat cu probleme la plata ratelor lunare, spune Martin Skopek, vicepresedintele executiv responsabil cu retailul. Valoarea acestor credite s-ar putea ridica la aproximativ 275 mil. euro, avand in vedere suma medie a unui imprumut.

Skopek nu a precizat cuantumul creditelor restructurate, dar a aratat ca valoarea medie a creditelor cu garantii imobiliare din portofoliu este de 40.000 de euro. In aceste conditii, creditele imobiliare restructurate ar insuma circa 200 mil. euro. Luand in considerare o valoare medie de 5.000 de euro pentru creditele de consum, reiese ca valoarea portofoliului de creante restructurate pe acest segment ajunge la 75 mil. euro.
"Pentru clientii care au probleme la plata ratelor le oferim solutii, inclusiv de a le consolida datoriile la alte banci. Dar trebuie sa fie deschisi si sa se consulte cu noi in privinta situatiei financiare", spune Skopek, precizand ca situatia privind creditele restructurate este "fluida".
BCR are in derulare circa un milion de contracte de credit cu clienti de retail. La sfarsitul lui martie, soldul creditelor de retail in derulare era de 6 mld. euro. Restructurarea unui credit poate presupune extinderea perioadei de rambursare ori chiar introducerea unei perioade de gratie, cu scopul de a diminua valoarea ratei lunare pe care clientul trebuie sa o suporte.
Skopek spune ca procedura include si o serie de filtre prin care sunt triati cei care ar dori sa profite de situatia economica pentru a nu-si mai plati ratele, desi nu au dificultati reale.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO