Bănci și Asigurări

Skopek: N-ar fi rau daca BNR ar taia trei puncte din dobanda

Skopek: N-ar fi rau daca BNR ar taia trei puncte din dobanda

Martin Skopek spune ca BCR este supralichida pe lei, dar e dependenta de finantarile de la grup pe euro

11.05.2009, 19:33 42

"Daca dobanda la lei ar scadea cu trei puncte procentuale nu mi-ar parea rau. Ar face finantarile in valuta mai putin atractive comparativ cu cele in lei. Pentru banci ar fi mai sanatos sa dea credite in lei, clientii nu ar mai fi expusi la riscul valutar", spune Skopek, precizand ca estimarea lui se bazeaza in special pe dobanzile oferite de banca si nu pe analize macroeconomice. 

BNR a taiat saptamana trecuta jumatate de punct procentual din dobanda-cheie la leu, ducand-o la 9,5% pe an, dupa ce in februarie mai taiase un sfert de punct procentual.
"Orice taiere de dobanda la lei face creditele mai convenabile. Intrebarea este cat de efectiva este o asemenea reducere pentru clienti", puncteaza Skopek, aratand ca o reducere de jumatate de punct procentual la o dobanda de 10% pe an reprezinta o relaxare mult mai modesta comparativ cu o reducere similara, dar de la un nivel de 2% pe an. Banca Centrala Europeana a redus dobanda de referinta la euro de la 2% pe an in ianuarie la 1% pe an in prezent. In acelasi interval de timp, BNR a coborat dobanda-cheie la leu de la 10,25% la 9,5% pe an.
Skopek spune ca pe fondul reglementarilor mai dure ale BNR, dar si al scaderii cererii de finantari din partea clientilor, volumul creditelor noi vandute in primul trimestru din 2009 a fost cu 60% mai mic decat in perioada similara din 2008. Banca si-a schimbat strategia, concentrandu-se pe creditele de mare valoare garantate cu ipoteca, pentru a cobori ponderea celor fara garantii, considerate mai riscante.
 
Dobanda de 6% la depozitele in euro
BCR, cea mai mare banca din sistem, a lansat astazi o noua campanie de atragere de lichiditati in euro, platind o dobanda de 6% pe an pentru depozitele cu scadenta la sase luni in valoare de 5.000 pana la 10.000 de euro, constituite pana la 1 iulie. Este una dintre cele mai ridicate dobanzi de pe piata in acest moment, in conditiile in care unii jucatori au inceput sa opereze reduceri dupa majorarile succesive din primele luni ale anului. Multe banci-mama au stabilit ca strategie pentru filialele locale ajustarea creditarii in functie de resursele atrase de pe piata locala.
Skopek spune ca BCR este supralichida pe lei, respectiv depozitele atrase depasesc creditele acordate clientelei, insa pe valuta este inca dependenta de finantarile primite de la grupul Erste.
"Continuam sa ne majoram baza de depozite si sa ne reducem dependenta de banca-mama. Este mai ieftin sa te finantezi pe plan local, nu depinzi de pietele internationale si sursele sunt mai stabile. Skopek afirma ca BCR a fost avantajata de puterea brandului si a actionariatului in perioada turbulentelor din toamna, cand multi oameni isi retrageau banii de la banci, insa dupa stabilizarea situatiei multi clienti au inceput sa vaneze dobanzile mari oferite de unele banci, ceea ce a adus mai multa volatilitate. El spune insa ca BCR nu a dorit sa concureze nivelurile de dobanzi pe care alte banci le-au oferit la inceputul anului.
 
Nu externalizam creditele neperformante
Martin Skopek considera ca piata romaneasca de creditare este mai riscanta comparativ cu alte piete din regiune din cauza unor particularitati, cum ar fi ponderea ridicata a imprumuturilor in valuta, dar situatia ramane confortabila. Seful retailului de la BCR nu a dorit insa sa precizeze ponderea creditelor neperformante (cu intarzieri la plata mai mari de 90 de zile).
"Noi tinem toate creditele in banca. Nu vreau sa dezvalui (ponderea, n. red.), pentru ca am fi comparati cu alte banci care fac operatiuni pentru a-si infrumuseta portofoliile. Nu este mare lucru sa cureti portofoliul, dar nu acesta este scopul", a aratat Skopek. Bancile pot crea companii specializate, care nu apar in bilantul consolidat, catre care sa transfere creditele neperformante, pentru a-si curata portofoliile proprii. Vicepresedintele BCR spune ca sunt utilizate toate caile pentru a determina clientii sa isi plateasca ratele, iar vanzarea catre un recuperator specializat este o ultima solutie, la care banca nu recurge in volume semnificative. Pe piata locala sunt active mai multe companii specializate in recuperarea de creante, printre care Coface sau EOS KSI. 
 
Continua extinderea retelei
BCR va ajunge sa opereze o retea de 690-700 de unitati pana la sfarsitul anului, Planul de extindere a retelei pentru anul acesta era de 50 de unitati, insa Skopek spune ca in unele locatii potentialul de afaceri s-a deteriorat asfel incat nu ar mai fi rentabila deschiderea unei unitati. Astfel, numarul unitatilor care vor fi deschise anul acesta va fi probabil mai mic, de circa 35.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO