Bănci și Asigurări

Bancherii umfla mai departe marjele de dobanda. Cum comentati?

09.05.2010, 23:49 22

Diferenta dintre dobanzile la creditele si depozitele in leipentru populatie, aflate in sold, a continuat sa urce in primultrimestru cu o jumatate de punct procentual, pana la 8,14%,bancherii incercand sa-si acopere costurile atat timp cat nu daucredite noi, arata datele BNR. Marja de dobanda la creditele sidepozitele noi in lei se mentine peste pragul de 5%.
In acest context, numarul solicitantilor de credite aproape s-ainjumatatit fata de varful inregistrat in 2008, singurele sectoarecare se mentin pe linia de plutire fiind cardurile de credit siipotecarele.
"Cererea de credite este cam cu 40% sub nivelul din 2008. Pana inprezent nu vad mari schimbari fata de ce a fost in 2009. Deocamdatanu se simte o crestere semnificativa", spune Serban Epure,directorul general al Biroului de Credit.
Bancherii tin sus marjele de dobanda si pentru a-si acoperi maibine costurile, cheltuielile operationale coborand astfel la 56,7%din venituri in martie fata de 60,7% in decembrie si putin subnivelul din aceeasi perioada a anului trecut. Reducerea ponderiicheltuielilor operationale vine si in contextul in care in ultimulan bancile au disponibilizat circa 4.000 de angajati si au inchismai multe zeci de sucursale.
Dobanzile la creditele in sold au scazut cu o jumatate de punctprocentual in primele trei luni ale anului, in timp cebonificatiile la depozite s-au redus cu peste un punct.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO