Bancherii umfla mai departe marjele de dobanda. Cum comentati?

Autor: Ciprian Botea 09.05.2010

Diferenta dintre dobanzile la creditele si depozitele in lei pentru populatie, aflate in sold, a continuat sa urce in primul trimestru cu o jumatate de punct procentual, pana la 8,14%, bancherii incercand sa-si acopere costurile atat timp cat nu dau credite noi, arata datele BNR. Marja de dobanda la creditele si depozitele noi in lei se mentine peste pragul de 5%.
In acest context, numarul solicitantilor de credite aproape s-a injumatatit fata de varful inregistrat in 2008, singurele sectoare care se mentin pe linia de plutire fiind cardurile de credit si ipotecarele.
"Cererea de credite este cam cu 40% sub nivelul din 2008. Pana in prezent nu vad mari schimbari fata de ce a fost in 2009. Deocamdata nu se simte o crestere semnificativa", spune Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit.
Bancherii tin sus marjele de dobanda si pentru a-si acoperi mai bine costurile, cheltuielile operationale coborand astfel la 56,7% din venituri in martie fata de 60,7% in decembrie si putin sub nivelul din aceeasi perioada a anului trecut. Reducerea ponderii cheltuielilor operationale vine si in contextul in care in ultimul an bancile au disponibilizat circa 4.000 de angajati si au inchis mai multe zeci de sucursale.
Dobanzile la creditele in sold au scazut cu o jumatate de punct procentual in primele trei luni ale anului, in timp ce bonificatiile la depozite s-au redus cu peste un punct.