Ziarul de Duminică

Urmaşii scriitorilor români se destăinuie/ de Antoaneta Dohotaru

Urmaşii scriitorilor români se destăinuie/ de Antoaneta Dohotaru

Urmaşii scriitorilor români se destăinuie

Autor: Antoaneta Dohotaru

18.11.2010, 23:29 1608


Ei sunt crema culturii romane. Ii stim de lascoala: Blaga, Mircea Eliade, Liviu Rebreanu, Vasile Voiculescu,Marin Preda, Dinu Pillat. Sunt clasici studiati generatie dupageneratie, sunt stresul scolarilor care au de invatat sau de copiatnumai lucruri complicate. Cineva ii cunoaste insa mult mai binedecat oricine. Sunt urmasii lor, sotii, copii, nepoti. Cei carei-au cunoscut asa cum erau… ca oameni. Cei care i-au iubit si aufost crescuti de ei.

Aurora Cornu a fost prima sotie si marea dragoste a lui MarinPreda… Monica Pillat traieste pentru memoria tatalui ei, scriitorulDinu Pillat. Nepotul lui Vasile Voiculescu a fost DJ si are ocolectie de muzica fabuloasa. Fata lui Lucian Blaga se ocupa deopera tatalui ei. Nepotul lui Mircea Eliade este un distinsprofesor universitar… Nepotul lui Liviu Rebreanu creste caini… Suntpersonaje fugite parca dintr-un roman si pentru prima data isi spunpovestea in acest reportaj.

Aurora Cornu este poeta si romanciera si a fost prima sotie alui Marin Preda. Am intalnit-o in una dintre putinele dati cand maivine in Romania, unde are prieteni de-o viata, dar nu si casa.Traieste mai mult la New York si Paris. In 1953, Aurora Cornu era otanara poeta, o fata foarte frumoasa si cu totul speciala. S-aintalnit la mare cu Marin Preda, pe atunci un tanar prozatorsinguratic si morocanos. S-au indragostit definitiv. La inceputdoar au vorbit. "Nu saream in pat, pe vremea aia femeile nu sareauin pat, barbatii nu sareau in pat indata, nu era moda, asa cadiscutam."

Cum era Marin Preda indragostit? "Fermecator! Marin erafermecator si e greu de crezut pentru cine nu-l cunosteaintim."

Amandoi aveau repartitie la Casa scriitorilor, la mare. Ea aajuns inaintea lui si i-a ocupat camera. Cand a venit, Preda i-acedat-o. "M-am binedispus cind a zis <<Pastrati-o dvs,tovarasa Cornu.>> Mai era ceva, eu sunt rapida cand plecdintr-un loc, am inceput sa-mi adun lucrurile si el sedea in pragulusii si se uita fascinat la mine, de acolo i s-a tras,banuiesc…"

"Era intotdeauna senin, la bine si la rau Marin era senin sifoarte fascinat de ce se intampla in jurul lui, avea o curiozitatede copil, la tot ce se intampla, bun sau rau."

Cand Aurora a plecat de la mare, Preda i-a scris zeci descrisori pline de pasiune. Scrisorile o tulbura si azi.

"Draga mea Aurora,

Imi vine greu sa-ti scriu cand mi-e dor de tine, tot asa cum imivine greu sa-ti vorbesc. Deocamdata nu inteleg de ce este asa,inteleg ca te iubesc si iubirea tulbura sufletul meu atat de mult,incat il face inactiv."

"Mi-a fost multa vreme frica sa recitesc scrisorile lui Marin.Si acum mi se strange inima mult prea tare cand le recitesc, mi serupe inima."

Patru ani au fost sot si sotie. Patru ani de iubire ireal deintensa. "Am facut tot ce puteam noi, am discutat pana ne-au iesitochii, am fost 24 de ore din 24 impreuna. Cu toata fiinta si lanivelul asta, poate altii izbutesc sa aiba asta in 30 de ani, darnoi ne-am facut fiecare clipa impreuna. Nu regret nimic, dar...traiul cu Marin Preda implica o tensiune foarte mare, de care nu-tidai seama. Un scriitor e ca o uzina energetica si mai rau, e ca unaspirator si utilizeaza tot…"

"Marin se purta cu femeile intr-un mod cu totul extraordinar,dar cat m-a iubit pe mine - si n-ar fi dubii dupa scrisoriletrimise -, el nu iubea decat literatura; oricat de mare ar fi fostun amor, nu permitea acelui amor sa impieteze asupra literaturii.Breban a zis o data ca femeile lui sunt cele care l-au ajutat. PeMarin nu l-a ajutat nimeni, dar ne-a stors ca pe niste lamii… Elscria, eu dormeam, ma trezea din somn sa-mi citeasca o fraza, euurlam, ne certam, iar eu i-am spus ca n-am venit pe lume ca sa fiunevasta lui Preda!"

Cand era cu Aurora, Marin Preda scrisese o parte din"Morometii". Aurora a descoperit manuscrisul abandonat intr-unsertar. El era plecat in oras, ea l-a citit si l-a incurajat sa-ltermine si sa-l publice. "M-am apucat de lectura si cand s-a intorseu eram bine bagata in lectura, am continuat cu el, eu fascinata deliteratura lui, el fascinat ca a gasit in sfarsit un cititor.""Toata lumea crede ca Marin m-a ajutat pe mine; fiind el mai invarsta, m-a ajutat foarte mult, e adevarat, in creierul meu, dar eul-am ajutat pe le sa termine Morometii".

Dupa patru ani prea plini, Aurora l-a parasit pe Preda si aplecat la Paris. I-a lasat doar un bilet. Atat. "Am scris un biletpe o bucatica de hartie <<Cheile sunt in casa de bani, multnoroc, Aurora.>> ... L-am prevenit ca in caz ca intr-o zi voispune <<Marine, vreau sa plec>>, sa nu ma opreasca - els-a mirat putin, a zis bine si nu m-a oprit. Un tip formidabil, nustiu ce-a inteles ca m-am intrebat ani de zile dupa de ce m-alasat. Nu stiu. Adevarul este ca fiecare cauta altceva, elliteratura, eu vroiam sa vad lumea, ne-au despartit visele…"

Au ramas prieteni pentru totdeauna, iar cand Preda a venit laParis in vizita, s-au certat zi de zi, in felul lor tandru. Auroraa calatorit in toata lumea, s-a recasatorit si si-a trait viata dinplin, fara sa-l uite niciodata pe Marin al ei. O singuranemultumire are astazi. "Nemultumirea este ca beneficiez de gloriisi de avantaje in care nu e meritul meu, scrisorile, filmul... Iarunde e meritul meu, nu ma cunoaste nimeni, nici macar amicii nu vorsa ma cunoasca."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO