Ziarul de Duminică

Răul nu este ereditar/ de Stelian Ţurlea

Răul nu este ereditar/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

22.07.2011, 00:03 67

Tess Gerritsen este o scriitoare americană de thrillere, deorigine chineză, care a fost medic înainte de a se apuca de scris -la început thillere romantice, apoi, din 2001, thrillere care au încentrul acţiunii cel puţin o crimă. Cărţile ei au fosttraduse în 31 de limbi şi vândute în peste 15 milioane deexemplare. Şi la noi, aceeaşi editură RAO a mai publicat"Chirurgul", "Ucenicul", "Clubul Mefisto" şi "Păcătoasa". Romanulde faţă* este din 2004, a patra carte din seria "Rizzoli şiIsles!. Jane Rizzoli este un detectiv tenace, iar dr. Maura Isleseste un medic patolog renumit.

După ce a petrecut o săptămână la Paris la o conferinţăinternaţională medicală, dr. Maura Isles din Boston se întoarceacasă şi descoperă că, în faţa locuinţei ei, fusese ucisă într-unautomobil o femeie care îi semăna picătură.

Nu-i rămâne de făcut decât să descopere misterul din spateleacestei femei, să dezgroape un trecut misterios şi dureros ce ţinede condiţiile în care s-a născut, scoţând la lumină, în acelaşitimp, un criminal în serie, crud şi foarte inteligent. Testul ADNconfirmă suspiciunile că femeia ucisă îi fusese soră, despărţităimediat după naştere. Maura îşi găseşte mama biologică într-oînchisoare, după ce fusese condamnată pe viaţă pentru asasinarea adouă tinere femei, una dintre ele însărcinată în opt luni.Psihologul condamnatei este convins că la asasinat mai participasecel puţin puţin o persoană, dar nici poliţia nu se obosise săcerceteze, nici justiţia - să afle adevărul. Îl află însă JaneRizzoli şi Maura Isles, două femei extraordinare care, alături de oa treia, care găseşte puterea să scape din mâna neştiutului asasinîn serie, dau în vileag faptele oribile, anume că cei doi monştrifurau copii abia născuţi, după ce le ucideau mamele şi trăiau dinvânzarea pruncilor. Un roman dur, dar captivant, pe care îl laşi cugreu din mână.

A cărui concluzie merge dincolo de trama propriu-zisă. În veneleeroinei curgea sângele unor criminali. Dar răul nu este ereditar,nu înseamnă automat că urmaşii unor monştri sunt monştri. Oconcluzie demnă de reflecţie.


*) Tess Gerritsen - Dublura. Editura RAO. Traducere dinlimba engleză de Ileana Iorga

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO