Răul nu este ereditar/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 22.07.2011

Tess Gerritsen este o scriitoare americană de thrillere, de origine chineză, care a fost medic înainte de a se apuca de scris - la început thillere romantice, apoi, din 2001, thrillere care au în centrul acţiunii cel puţin o crimă. Cărţile ei au fost traduse în 31 de limbi şi vândute în peste 15 milioane de exemplare. Şi la noi, aceeaşi editură RAO a mai publicat "Chirurgul", "Ucenicul", "Clubul Mefisto" şi "Păcătoasa". Romanul de faţă* este din 2004, a patra carte din seria "Rizzoli şi Isles!. Jane Rizzoli este un detectiv tenace, iar dr. Maura Isles este un medic patolog renumit.

După ce a petrecut o săptămână la Paris la o conferinţă internaţională medicală, dr. Maura Isles din Boston se întoarce acasă şi descoperă că, în faţa locuinţei ei, fusese ucisă într-un automobil o femeie care îi semăna picătură.

Nu-i rămâne de făcut decât să descopere misterul din spatele acestei femei, să dezgroape un trecut misterios şi dureros ce ţine de condiţiile în care s-a născut, scoţând la lumină, în acelaşi timp, un criminal în serie, crud şi foarte inteligent. Testul ADN confirmă suspiciunile că femeia ucisă îi fusese soră, despărţită imediat după naştere. Maura îşi găseşte mama biologică într-o închisoare, după ce fusese condamnată pe viaţă pentru asasinarea a două tinere femei, una dintre ele însărcinată în opt luni. Psihologul condamnatei este convins că la asasinat mai participase cel puţin puţin o persoană, dar nici poliţia nu se obosise să cerceteze, nici justiţia - să afle adevărul. Îl află însă Jane Rizzoli şi Maura Isles, două femei extraordinare care, alături de o a treia, care găseşte puterea să scape din mâna neştiutului asasin în serie, dau în vileag faptele oribile, anume că cei doi monştri furau copii abia născuţi, după ce le ucideau mamele şi trăiau din vânzarea pruncilor. Un roman dur, dar captivant, pe care îl laşi cu greu din mână.

A cărui concluzie merge dincolo de trama propriu-zisă. În venele eroinei curgea sângele unor criminali. Dar răul nu este ereditar, nu înseamnă automat că urmaşii unor monştri sunt monştri. O concluzie demnă de reflecţie.


*) Tess Gerritsen - Dublura. Editura RAO. Traducere din limba engleză de Ileana Iorga