Ziarul de Duminică

Profesorul Bumb şi macii suedezi/ de Augustin Cupşa

Profesorul Bumb şi macii suedezi/ de Augustin Cupşa
08.07.2011, 00:00 204

Augustin Cupşa (n. 1980) a studiat medicina şi s-aspecializat ca psihiatru, în prezent finalizându-şi teza dedoctorat. A debutat în 2005 cu volumul de poezie Prezent compus/recompus în urma concursului naţional de la Botoşani, unde aprimit printre altele, premiul APLER şi premiile revistelorConvorbiri Literare şi Familia. Un an mai târziupublică volumul de proză Perforatorii în urma câştigăriiambelor concursuri pentru manuscrise organizate în paralel de USRşi Cartea Românească. Ulterior volumul a primit Premiul deExcelenţă pentru debut in literatură oferit de UNPR şi USR, premiul"Petre Pandrea" şi premiul revistei Ramuri. În anul 2006 acâştigat concursul HBO România pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj, Trenul către Bucureşti pleacă de la linia 3. În2009, a reprezentat România la Jocurile Francofoniei de la Beirut(secţiunea proză) iar în 2010 a fost invitat la LiteraturwerkstattBerlin în cadrul programului Rumanische Quasiliteratur şi laIstanbul în cadrul programului WordExpress. În 2010 a semnatscenariul şi adaptarea serialului În derivă produs de HBORomânia. Face parte din grupul literar Le Suites duPhénix.

Augustin Cupşa a debutat în proză cu Perforatorii,roman care a devenit un reper al noii generaţii de prozatori. Aurmat o serie de scenarii de film premiate şi ecranizate. Cu noulvolum Profesorul Bumb si macii suedeziautorulreuşeşte o nouă performanţă, de această dată, în prozascurtă.

Cele cinci povestiri sunt plasate într-un teritoriutensionat, dominat de psihozele, fobiile, nevrozele şi impulsurileschizoide ale lumii contemporane, devoalate în registrul nu uşor deorchestrat al parabolei. În aparenţă texte ludice - scrise cu umorşi mustind de amănunte pitoreşti, adesea picante - povestiriletrădează în subtext o abordare hipersensibilă a grotescului şi aabsurdului existenţei cotidiene.

În Profesorul Bumb şi macii suedezi, Munţii deneon, Uşor cu metroul prin Bucureşti. Eva la mijloc,Importanţa cârtiţei sau Furtună într-un singurcuvânt, Augustin Cupşa, cu acurateţe de geometru, fisureazălumea personajelor sale, trasând graniţe fine între real şifantastic, ca ultime soluţii de vindecare.

Citesc cartea lui Augustin Cupşa şi văd cârtiţa, "mare, jegoasă,surpând încetişor tot ce clădise bătrânul", văd dirijabilul luiCéline zăcând la pământ ca o uriaşă batistă mototolită, vădgângania lui Kafka, şobolanul alb cu blana însângerată, demonul luiLe Clézio, văd… toate frustrările născătoare de genii. AugustinCupşa este revelaţia literaturii noastre actuale tocmai pentru cănu face nimic să fie actual, el s-a născut european:livresc, fantast, ţicnit - râsul lui sună lugubru în nopţilenoastre. - Nora Iuga

Importanţa cârtiţei - fragment

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO