Ziarul de Duminică

Povestea fetei Maria, înainte de a deveni Maica Domnului

Povestea fetei Maria, înainte de a deveni Maica Domnului
16.06.2010, 15:49 30

Marin Mălaicu-Hondrari

Apropierea

Editura Cartea românească

"Un bărbat cutreieră Europa pe urmele unei femei căsătorite,trei prieteni obsedaţi de poezie şi două femei din Argentina şiiubirea lor aproape imposibilă - iată tot ce ştiam când am începutsă scriu <<Apropierea>>. Nu încetez a crede într-oiubire fără sfârşit, în vis şi în poezie" mărturiseşte autorul.Romanul este punctul de intersecţie în care biografiile a treiprieteni se transformă din realitate în ficţiune, e de părere PaulCernat care adaugă şi că Marin Mălaicu-Hondrari cultivă artasuspansului într-un roman de dragoste, în care nu există personajesecundare.

Christophe Bataille

Visul lui Machiavelli

Editura Lider

Christophe Bataille s-a născut în 1971 şi este autorul maimultor romane. În cel de faţă, din 2008, acţiunea se petrece laFlorenţa, într-o perioadă în care oraşul era bântuit de ciumă şiîngrozit de spaimă. La originea cărţii se află un text al luiMachiavelli ("Descrierea ciumei de la Florenţa" din 1527), scris cucâteva săptămâni înainte de moarte, în care renascentistulrelatează (viziune? realitate?) despre iubirea lui cu o tânărăvăduvă, pe treptele unei capele, chiar în acea vreme de ciumă.Bataille propune un roman de o mare frumuseţe. Traducere de SteluCristian Fulaş.

Japonia lui Lafcadio Hearn

Antologie de Donald Richie

Editura Humanitas

Ediţie şi introducere de Donald Richie. Traducere din engleză şinote de Angela Hondru. Lafcadio Hearn (1850-1904), fiul unuichirurg irlandez, s-a stabilit la 19 ani în SUA, iar în 1890 înJaponia, unde a predat limba şi literatura engleză, s-a căsătoritşi a dvenit ceteţean japonez, primind numele de Koizumi Yakumo. Ascris foarte mult despre Japonia şi poporul ei, fiind unul dintrepuţinii occidentali care le-a înţeles şi ale cărui scrieri suntconsultate cu interes şi plăcere şi astăzi. Antologia de faţă,alcătuită din cele peste 4.000 de pagini publicate de Hearn,dovedeşte că acesta a fost un observator credibil şi "temeinic".Textel alese sunt grupate în două părţi: "Ţinutul"; şi"Oamenii".

Ivona Boitan

Hoţii de timp

Crime scene

47 de femei cu acelaşi nume primesc un mesaj nesemnat "Teiubesc" în care li se cere să fie la o anume oră, seara, "la loculştiut". Cinci dintre ele au urmat indicaţiile. În seara aceleiaşizile, cel care trimisese mesajul era găsit mort în apartamentullui; fără dubiu era vorba de o crimă. Tot fără dubiu era că unadintre cele cinci femei o făcuse. Începe o anchetă şi... începeromanul poliţist al Yvonei Boitan, despre care George Arion spunecă este "un thriller fantastic, ingenios, cu un ritm al naraţiuniitrepidant, un roman care împacă gusturile celor împătimiţi depolicier, dar şi pe cele ale iubitorilor de SF." Yvona Boitan adebutat în 2008 cu romanul "Cu sânge rece şi albastru".

Petru Popescu

Fata din Nazaret

Editura Curtea veche

O reinterpretare din perspectivă laică a naşterii imaculate aîntemeietorului creştinismului Isus Hristos. Personajul principaleste Maria, în vârstă de 17 ani, viitoarea mamă a lui Isus Cristos,deocamdată doar fiica rabinului Ioachim şi a Anei - o fată înaltă,osoasă, cu pielea măslinie. Maria şi întreaga ei familie au fostalungaţi din Nazaret de oamenii regelui Irod şi obligaţi să serefugieze în deşert, unde au descoperit o fântână cu roată, apărutămiraculos dintre nisipuri, şi au putut să-şi întemeieze o aşezare.Grupul de evrei trăieşte deja de trei ani în această oază. Înparalel, este înfăţişată sosirea în Iudeea a unui trimis special alîmpăratului Augustus, pe nume Apella, misiunea lui fiind aceea de adescoperi o teofanie - o manifestare făţişă a divinităţiiDumnezeului evreilor. Traducere din limba engleză şi note deMihnea Gafiţa.

Saviana Stănescu

Proscrisa

Editura Vinea

Editorul Nicolae Tzone reia, cu acest titlu, seria cărţilor pecare le-a publicat în colecţia "nouăzeci", colecţie dedicatăpoeţilor generaţiei literare omonime. "Proscrisa" este un volumcare reuneşte, în versiune integrală, patru cărţi de versuri aleSavianei Stănescu (autoare stabilită, din 2001, în Statele Unite,unde a izbutit să-şi construiască o frumoasă carieră de dramaturg):"Amor pe sarmă ghimpată" (1994), "Sfaturi pentru gospodine şi muze"(1996), "Proscrisa" (1997) şi "Google me!" (2006). Conformtipicului colecţiei, actuala ediţie este însoţită de o foarte utilănotă biobibliografică şi conţine un consistent capitol dedicatreferinţelor critice. Dincolo de plăcerea reîntalnirii cu poeziaSavianei Stănescu, actuala ediţie confirmă şi pregnanţa uneigeneraţii literare (cea nouăzecistă) în "economia" literaturiiromane contemporane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO