Povestea fetei Maria, înainte de a deveni Maica Domnului

Autor: Stelian Turlea 16.06.2010

Marin Mălaicu-Hondrari

Apropierea

Editura Cartea românească

"Un bărbat cutreieră Europa pe urmele unei femei căsătorite, trei prieteni obsedaţi de poezie şi două femei din Argentina şi iubirea lor aproape imposibilă - iată tot ce ştiam când am început să scriu <<Apropierea>>. Nu încetez a crede într-o iubire fără sfârşit, în vis şi în poezie" mărturiseşte autorul. Romanul este punctul de intersecţie în care biografiile a trei prieteni se transformă din realitate în ficţiune, e de părere Paul Cernat care adaugă şi că Marin Mălaicu-Hondrari cultivă arta suspansului într-un roman de dragoste, în care nu există personaje secundare.

Christophe Bataille

Visul lui Machiavelli

Editura Lider

Christophe Bataille s-a născut în 1971 şi este autorul mai multor romane. În cel de faţă, din 2008, acţiunea se petrece la Florenţa, într-o perioadă în care oraşul era bântuit de ciumă şi îngrozit de spaimă. La originea cărţii se află un text al lui Machiavelli ("Descrierea ciumei de la Florenţa" din 1527), scris cu câteva săptămâni înainte de moarte, în care renascentistul relatează (viziune? realitate?) despre iubirea lui cu o tânără văduvă, pe treptele unei capele, chiar în acea vreme de ciumă. Bataille propune un roman de o mare frumuseţe. Traducere de Stelu Cristian Fulaş.

Japonia lui Lafcadio Hearn

Antologie de Donald Richie

Editura Humanitas

Ediţie şi introducere de Donald Richie. Traducere din engleză şi note de Angela Hondru. Lafcadio Hearn (1850-1904), fiul unui chirurg irlandez, s-a stabilit la 19 ani în SUA, iar în 1890 în Japonia, unde a predat limba şi literatura engleză, s-a căsătorit şi a dvenit ceteţean japonez, primind numele de Koizumi Yakumo. A scris foarte mult despre Japonia şi poporul ei, fiind unul dintre puţinii occidentali care le-a înţeles şi ale cărui scrieri sunt consultate cu interes şi plăcere şi astăzi. Antologia de faţă, alcătuită din cele peste 4.000 de pagini publicate de Hearn, dovedeşte că acesta a fost un observator credibil şi "temeinic". Textel alese sunt grupate în două părţi: "Ţinutul"; şi "Oamenii".

Ivona Boitan

Hoţii de timp

Crime scene

47 de femei cu acelaşi nume primesc un mesaj nesemnat "Te iubesc" în care li se cere să fie la o anume oră, seara, "la locul ştiut". Cinci dintre ele au urmat indicaţiile. În seara aceleiaşi zile, cel care trimisese mesajul era găsit mort în apartamentul lui; fără dubiu era vorba de o crimă. Tot fără dubiu era că una dintre cele cinci femei o făcuse. Începe o anchetă şi... începe romanul poliţist al Yvonei Boitan, despre care George Arion spune că este "un thriller fantastic, ingenios, cu un ritm al naraţiunii trepidant, un roman care împacă gusturile celor împătimiţi de policier, dar şi pe cele ale iubitorilor de SF." Yvona Boitan a debutat în 2008 cu romanul "Cu sânge rece şi albastru".

Petru Popescu

Fata din Nazaret

Editura Curtea veche

O reinterpretare din perspectivă laică a naşterii imaculate a întemeietorului creştinismului Isus Hristos. Personajul principal este Maria, în vârstă de 17 ani, viitoarea mamă a lui Isus Cristos, deocamdată doar fiica rabinului Ioachim şi a Anei - o fată înaltă, osoasă, cu pielea măslinie. Maria şi întreaga ei familie au fost alungaţi din Nazaret de oamenii regelui Irod şi obligaţi să se refugieze în deşert, unde au descoperit o fântână cu roată, apărută miraculos dintre nisipuri, şi au putut să-şi întemeieze o aşezare. Grupul de evrei trăieşte deja de trei ani în această oază. În paralel, este înfăţişată sosirea în Iudeea a unui trimis special al împăratului Augustus, pe nume Apella, misiunea lui fiind aceea de a descoperi o teofanie - o manifestare făţişă a divinităţii Dumnezeului evreilor. Traducere din limba engleză şi note de Mihnea Gafiţa.

Saviana Stănescu

Proscrisa

Editura Vinea

Editorul Nicolae Tzone reia, cu acest titlu, seria cărţilor pe care le-a publicat în colecţia "nouăzeci", colecţie dedicată poeţilor generaţiei literare omonime. "Proscrisa" este un volum care reuneşte, în versiune integrală, patru cărţi de versuri ale Savianei Stănescu (autoare stabilită, din 2001, în Statele Unite, unde a izbutit să-şi construiască o frumoasă carieră de dramaturg): "Amor pe sarmă ghimpată" (1994), "Sfaturi pentru gospodine şi muze" (1996), "Proscrisa" (1997) şi "Google me!" (2006). Conform tipicului colecţiei, actuala ediţie este însoţită de o foarte utilă notă biobibliografică şi conţine un consistent capitol dedicat referinţelor critice. Dincolo de plăcerea reîntalnirii cu poezia Savianei Stănescu, actuala ediţie confirmă şi pregnanţa unei generaţii literare (cea nouăzecistă) în "economia" literaturii romane contemporane.