Ziarul de Duminică

Maimuţa umană se prezintă

Maimuţa umană se prezintă

Autor: Stelian Turlea

22.09.2010, 23:38 27

Desmond Morris


Zoomenirea
Editura ART

Volumul a apărut în 1969 şi continuă teoria începută cu doi animai înainte în "Maimuţa goală". Este o carte care a fost tradusă înmai toate limbile pământului şi vândută în zeci de milioane deexemplare. Morris susţine că distanţa dintre animalele de la zoo şioamenii din oraşe nu este atât de mare pe cât ar părea la primavedere. În cuşti sau în junglele de beton, maimuţa se vede nevoităsă se adapteze noilor reguli de convieţuire. La fel ca primatele,oamenii lumii civilizate nu cunosc stresul şi violenţa decât înspatele gratiilor mai mult sau mai puţin vizibile. "Animalul umanmodern nu mai trăieşte în condiţiile naturale ale speciei lui.Capturat, însă nu de vreun colecţionar, ci de propria sainteligenţă sclipitoare, s-a aruncat singur într-o uriaşă menajerieagitată, unde e în permanent pericol de a ceda tensiunii."Traducere din limba engleză de Valentin Dumitraşcu.

Jakob Schrenk
Arta exploatării de sine sau
minunata lume nouă a muncii
Editura Humanitas

De mii de ani oamenii visează la o muncă plăcută, pe care săşi-o poată organiza după voie. În secolul XXI această utopie arputea deveni, în sfârşit, realitate. Cu fiecare dimineaţă în carene trezim ca să mergem la serviciu, ne mai apropiem un pic de acestţel. Un vis prinde viaţă. Cu o mică mare problemă: că visul arputea fi, de fapt, un coşmar...
Angajatul modern este un manager al propriului eu şi un artist alexploatării de sine, care-şi foloseşte puterea de muncă într-un modcât mai eficient şi, valorizând-o, amplifică de mai multe orirezultatul strict material. Asta duce la întrebarea firească: dacăangajatului modern îi place să se exploateze, de ce să-lîmpiedicăm? Şi ce vrea de fapt această carte?
Această carte nu e o chemare la frânarea societăţii sau la grevă.Dar să nu uităm că biroul nu trebuie să devină automat un templu alrealizării individuale. Ideea că omul poate crea doar la muncălucruri care rămân, că o carieră abruptă este sinonimă cu o viaţăbună nu se bazează, în ultimă instanţă, pe o ordine naturală, ci eo invenţie omenească. Sau, altfel spus: este o ideologie, oconcepţie rigidă despre lume, bazată pe anumite precepte care numai pot fi puse sub semnul îndoielii de credincioşi. Aceastăadevşrată "Biserică a Carierei" a devenit o instituţieatotputernică. (Jakob Schrenk)
Traducere de Dana Gheorghe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO