Ziarul de Duminică

Londra, 1 Belgrave Square

Pianistul Karim Said

Fotografii de Virgil Oprina

09.06.2010, 15:18 19

Dacă pe 1 iulie vi se intâmplă săvă aflaţi cu afaceri sau in vacanţă la Londra, să nu ocoliţi,seara, adresa Belgrave Square nr. 1. In afara faptului că veţivizita unul dintre cele mai elegante interioare din capitalabritanică, veţi descoperi că această adresă aparţine României şidin punct de vedere cultural.

In acea seară se va incheia aici,prin recitalul susţinut de The Schubert Ensemble, cea de a treiastagiune a Societăţii "Enescu", sezon de recitaluri de muzică decameră iniţiat in urmă cu trei ani de violonistul Remus Azoiţei,profesor la Royal Academy of Music şi director artistic al seriei,pentru a promova prea puţin cunoscuta muzică enesciană in contexteuropean.

Am degustat câte ceva dinatmosfera acestor concerte la inceputul lunii iunie, cândprotagonistul serii a fost tânărul pianist de origine iordanianăKarim Said, in vârstă de 21 de ani. In calitate de prim câştigătoral bursei pe care o acordă incepând cu anul universitar 2009-2010Societatea Enescu din Londra, in parteneriat cu RoyalAcademy of Music şi care are drept scop incurajarea studenţilor dela prestigioasa şcoală de muzică londoneză de a include operele luiGeorge Enescu in studiile şi concertele lor viitoare, Karim Saidare deja in repertoriu muzică enesciană, din lucrările acestuiacântând, de altfel, Suita nr. 1 pentru pian "in stil vechi"la recitalul pe care l-a susţinut in eleganta sală de concert aInstitutului Cultural Român din Londra, pe un pian Steinwayistoric, pe care a cântat şi Dinu Lipatti.

In publicul select carefrecventează aceste concerte, l-am intâlnit de această dată pecelebrul regizor Christopher Nupen (supranumit "regeledocumentarelor muzicale" de către revista britanică Gramophone),care l-a urmărit indeaproape şi filmat pe Karim Said timp de 6 ani,proiectul concretizându-se intr-un film documentar intitulat"Călătoria lui Karim", care a avut premiera mondială laBarbican Centre din Londra in 2008.

Biografia de copil minune apianistului născut in Iordania in anul 1989, conţine deja alăturide cariera de pianist activităţi legate de compoziţie şi dirijat,actualmente Karim Said fiind student in anul III la Royal Academyof Music din Londra. Talentul său a fost remarcat de prestigiosulpianist şi dirijor Daniel Barenboim, care l-a sprijinit constant indezvoltarea carierei sale.

Legătura sa recentă cu Enescu prinbursa pe care a câştigat-o, a fost precedată in cazul lui KarimSaid de o altă experienţă românească, atunci când la vârsta de 10ani câştiga la Bucureşti Premiul I la concursul internaţional ProPiano. Opt premii internaţionale, cursuri de măiestrie cu DanielBarenboim (pian) şi Bernard Haitink (dirijat), concert in săliprestigioase precum Wigmore Hall sau Opera Naţională din Oslo, ilrecomandă pe Karim Said ca pe un muzician de perspectivă, iarrecitalul său de la ICR Londra, cu lucrări de Enescu, Bach,Beethoven şi Liszt a confirmat această biografie cu elementespectaculoase.

Intr-o discuţie avută cudirectorul ICR Londra, Dorian Branea, am aflat că această stagiuneEnescu, unica din afara României cu o astfel de longevitate, este"unul dintre cele mai importante programe ale ICR Londra şi poatechiar unul dintre cele mai importante din intreaga reţea ainstitutelor culturale române din lume, atât pentru că este legatăde personalitatea lui George Enescu, cât şi pentru modalitateacreativă de a fi pusă in pagină. Această stagiune Enescu este omodalitate extrem de fertilă de a aduce impreună muzicieni români,englezi, francezi şi nu numai, ansambluri interesante fiindinvitate să cânte intr-una din cele mai competitive pieţe culturaledin lume, totul petrecându-se in relaţie cu muzica lui Enescu. Unsucces aici demonstrează că nu evoluăm doar pe o piaţă locală,Londra insemnând standarde muzicale extrem de inalte."

OLTEA ŞERBAN-PÂRÂU (n. 12martie 1969) este muzicolog şi critic muzical, actualmenteredactorul-şef al postului public Radio România Cultural, după ce acondus timp de 7 ani postul particular Radio Romantic. Semnează incontinuare rubrici săptămânale in Ziarul de Duminică şiAdevărul literar. Activitatea ei publicistică cuprinde peste2.000 de articole apărute in presa scrisă, majoritatea pe tememuzicale, sute de emisiuni şi programe de radio şi numeroaseemisiuni şi apariţii TV. Este semnatara traducerii şi a articolelorprivind compozitorii români pentru Larousse - Dicţionar de marimuzicieni, şi responsabilă cu secţiunea muzicală aDicţionarului enciclopedic. Este membră a UniuniiCompozitorilor şi Muzicologilor din România. A fost distinsă cu maimulte premii, printre care Premiul pentru Originalitatea ProfiluluiRadiofonic al Consiliului Naţional al Audiovizualului in 2002 şiPremiul pentru Publicistică al Uniunii Compozitorilor şiMuzicologilor din România in 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO