Londra, 1 Belgrave Square

Autor: Parau Oltea Serban 09.06.2010

Dacă pe 1 iulie vi se intâmplă să vă aflaţi cu afaceri sau in vacanţă la Londra, să nu ocoliţi, seara, adresa Belgrave Square nr. 1. In afara faptului că veţi vizita unul dintre cele mai elegante interioare din capitala britanică, veţi descoperi că această adresă aparţine României şi din punct de vedere cultural.

In acea seară se va incheia aici, prin recitalul susţinut de The Schubert Ensemble, cea de a treia stagiune a Societăţii "Enescu", sezon de recitaluri de muzică de cameră iniţiat in urmă cu trei ani de violonistul Remus Azoiţei, profesor la Royal Academy of Music şi director artistic al seriei, pentru a promova prea puţin cunoscuta muzică enesciană in context european.

Am degustat câte ceva din atmosfera acestor concerte la inceputul lunii iunie, când protagonistul serii a fost tânărul pianist de origine iordaniană Karim Said, in vârstă de 21 de ani. In calitate de prim câştigător al bursei pe care o acordă incepând cu anul universitar 2009-2010 Societatea Enescu din Londra, in parteneriat cu Royal Academy of Music şi care are drept scop incurajarea studenţilor de la prestigioasa şcoală de muzică londoneză de a include operele lui George Enescu in studiile şi concertele lor viitoare, Karim Said are deja in repertoriu muzică enesciană, din lucrările acestuia cântând, de altfel, Suita nr. 1 pentru pian "in stil vechi" la recitalul pe care l-a susţinut in eleganta sală de concert a Institutului Cultural Român din Londra, pe un pian Steinway istoric, pe care a cântat şi Dinu Lipatti.

In publicul select care frecventează aceste concerte, l-am intâlnit de această dată pe celebrul regizor Christopher Nupen (supranumit "regele documentarelor muzicale" de către revista britanică Gramophone), care l-a urmărit indeaproape şi filmat pe Karim Said timp de 6 ani, proiectul concretizându-se intr-un film documentar intitulat "Călătoria lui Karim", care a avut premiera mondială la Barbican Centre din Londra in 2008.

Biografia de copil minune a pianistului născut in Iordania in anul 1989, conţine deja alături de cariera de pianist activităţi legate de compoziţie şi dirijat, actualmente Karim Said fiind student in anul III la Royal Academy of Music din Londra. Talentul său a fost remarcat de prestigiosul pianist şi dirijor Daniel Barenboim, care l-a sprijinit constant in dezvoltarea carierei sale.

Legătura sa recentă cu Enescu prin bursa pe care a câştigat-o, a fost precedată in cazul lui Karim Said de o altă experienţă românească, atunci când la vârsta de 10 ani câştiga la Bucureşti Premiul I la concursul internaţional Pro Piano. Opt premii internaţionale, cursuri de măiestrie cu Daniel Barenboim (pian) şi Bernard Haitink (dirijat), concert in săli prestigioase precum Wigmore Hall sau Opera Naţională din Oslo, il recomandă pe Karim Said ca pe un muzician de perspectivă, iar recitalul său de la ICR Londra, cu lucrări de Enescu, Bach, Beethoven şi Liszt a confirmat această biografie cu elemente spectaculoase.

Intr-o discuţie avută cu directorul ICR Londra, Dorian Branea, am aflat că această stagiune Enescu, unica din afara României cu o astfel de longevitate, este "unul dintre cele mai importante programe ale ICR Londra şi poate chiar unul dintre cele mai importante din intreaga reţea a institutelor culturale române din lume, atât pentru că este legată de personalitatea lui George Enescu, cât şi pentru modalitatea creativă de a fi pusă in pagină. Această stagiune Enescu este o modalitate extrem de fertilă de a aduce impreună muzicieni români, englezi, francezi şi nu numai, ansambluri interesante fiind invitate să cânte intr-una din cele mai competitive pieţe culturale din lume, totul petrecându-se in relaţie cu muzica lui Enescu. Un succes aici demonstrează că nu evoluăm doar pe o piaţă locală, Londra insemnând standarde muzicale extrem de inalte."

OLTEA ŞERBAN-PÂRÂU (n. 12 martie 1969) este muzicolog şi critic muzical, actualmente redactorul-şef al postului public Radio România Cultural, după ce a condus timp de 7 ani postul particular Radio Romantic. Semnează in continuare rubrici săptămânale in Ziarul de Duminică şi Adevărul literar. Activitatea ei publicistică cuprinde peste 2.000 de articole apărute in presa scrisă, majoritatea pe teme muzicale, sute de emisiuni şi programe de radio şi numeroase emisiuni şi apariţii TV. Este semnatara traducerii şi a articolelor privind compozitorii români pentru Larousse - Dicţionar de mari muzicieni, şi responsabilă cu secţiunea muzicală a Dicţionarului enciclopedic. Este membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. A fost distinsă cu mai multe premii, printre care Premiul pentru Originalitatea Profilului Radiofonic al Consiliului Naţional al Audiovizualului in 2002 şi Premiul pentru Publicistică al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România in 2006.