Ziarul de Duminică

Liszt – un John Lennon al secolului XIX/ de Oltea Şerban-Pârâu

Liszt – un John Lennon al secolului XIX/ de Oltea Şerban-Pârâu

Liszt – un John Lennon al secolului XIX

20.01.2011, 23:22 49

Un fel de John Lennon al secolului al XIX-lea, Franz Liszt (şiceea ce s-a numit "Lisztomania") îi cucerea prin arta sa pe toţicei care îl ascultau, mai ales pe femei.

Pe de altă parte se ştie că Liszt era un personaj foartegeneros, o mare parte dintre veniturile sale fiind donate pentrucauze umanitare, pentru spitale, şcoli, organizaţii caritabile şinu numai. Se pare că Liszt a câştigat atât de mult până la vârstade 45 de ani, încât aproape toţi banii obţinuţi după aceea dinconcerte au fost îndreptaţi spre acte filantropice.

La împlinirea a 200 de ani de la naşterea sa, în 2011, întreagalume îl celebrează pe pianistul şi compozitorul Franz Liszt. Peparcursul întregului an, aproape toate festivalurile muzicale şitoate sălile de concert celebre marchează bicentenarul, din Ungariaşi Austria, până în Estonia, Spania sau Marea Britanie. Şi,evident, în România.

Am participat recent la concertul de la Ateneu cu Orchestra deCameră Franz Liszt din Budapesta şi am fost încântată să ascult unprogram pretenţios, cu mult peste nivelul unui concert de protocol(invitaţia era prilejuită de inaugurarea preşedinţiei ungare aConsiliului Uniunii Europene), cuprinzând Divertismentul pentruorchestră de coarde de Bartók, Divertismentul op. 20 de Leo Weiner,Dansuri ungare de Brahms şi Liszt - Péter Wolf, Rapsodia ungară. Afost o interesantă avanpremieră a Anului Liszt, în concertul uneiorchestre fără dirijor, specializate în repertoriul abordat.

Dacă e să ne uităm pe afişele bucureştene, până în vară la SalaRadio va putea fi ascultat poemul simfonic Preludiile de FranzLiszt, în 4 martie cu Orchestra Naţională Radio dirijată de DaisukeSoga, iar în 20 mai, pe aceeaşi scenă, pianista Dana Borşan nepropune Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în mi bemol majorşi Dans macabru de Liszt în compania aceleiaşi orchestre, dirijatăde Jozsef Horvath. Un alt eveniment important al primăverii seanunţă a fi turneul naţional Liszt - Ani de pelerinaj, susţinut depianistul Horia Mihail.

Ziua Mondială Liszt

La 200 de ani de la naşterea marelui pianist, punctul culminantal seriei internaţionale de evenimente muzicale va fi Ziua MondialăLiszt (World Liszt Day), marcată chiar pe 22 octombrie, datanaşterii artistului, prin interpretarea simultană a oratoriuluiChristus la Budapesta, Bayreuth, Paris, Beijing, Seul, Gyor, Eger.De-a lungul întregului an, la Budapesta va fi marcat bicentenarulprin numeroase evenimente care vor avea loc la Muzeul MemorialFranz Liszt, Institutul de Muzicologie, Muzeul Istoriei Muzicii,Palatul Artelor sau Opera Naţională. Programul concertelor dedicatebicentenarului în Europa poate fi consultat la adresawww.liszt-2011.hu.

Budapest Spring Festival

Dacă doriţi o selecţie din aceste evenimente, vă putem facecâteva recomandări, prima fiind Budapest Spring Festival - ediţia a11-a, programată între 18 martie şi 3 aprilie. Chiar în prima searăva avea loc premiera absolută a operei Excelsior! de Gyula Fekete,la Teatrul Thalia din Budapesta, o operă biografică al cărei eroueste chiar Franz Liszt, acţiunea libretului petrecându-se la Romaîn 1860. Din programul Festivalului de Primăvară de la Budapesta -de neratat sunt concertul din 21 martie cu Wiener Symphoniker,dirijor Ádám Fischer, solistă Alice Sara Ott, în Concertul nr. 1 deLiszt, alături de lucrări de Kodaly şi Brahms - sau BudapestPhilharmonic Orchestra, cu un program splendid celebrândBicentenarul Liszt, sub bagheta lui Ainārs Rubiķis, dirijor care aatras atenţia lumii muzicale la recentul concurs de dirijat GustavMahler.

Recitalul de pian Erika Mikami din 27 martie de la Sala deMarmură a Radioului şi Oratoriul Christus de Liszt, versiunesemiconcertantă prezentată pe 29 martie la Palatul Artelor dinBudapesta de Csokonai Theatre din Debreţin, sub bagheta lui BalázsKocsár, cu participarea Debrecen Philharmonic Orchestra, CsokonaiTheatre Chorus şi Kodály Choir sunt alte concerte de referinţă alefestivalului. Pe 3 aprilie, închiderea acestuia are în programEuropean Union Youth Orchestra la Palatul Artelor, cu un programWagner-Liszt, sub bagheta lui Vassily Sinaisky.

OLTEA ŞERBAN-PARAU (n. 12 martie 1969) este muzicolog şi criticmuzical, actualmente redactorul-şef al postului public RadioRomânia Cultural, după ce a condus timp de 7 ani postul particularRadio Romantic. Semnează în continuare rubrici săptămânale înZiarul de Duminică şi Adevărul literar. Activitatea ei publicisticăcuprinde peste 2.000 de articole apărute în presa scrisă,majoritatea pe teme muzicale, sute de emisiuni şi programe de radioşi numeroase emisiuni şi apariţii TV. Este semnatara traducerii şia articolelor privind compozitorii români pentru Larousse -Dicţionar de mari muzicieni, şi responsabilă cu secţiunea muzicalăa Dicţionarului enciclopedic. Este membră a Uniunii Compozitorilorşi Muzicologilor din România. A fost distinsă cu mai multe premii,printre care Premiul pentru Originalitatea Profilului Radiofonic alConsiliului Naţional al Audiovizualului în 2002 şi Premiul pentruPublicistică al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Româniaîn 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO