Liszt – un John Lennon al secolului XIX/ de Oltea Şerban-Pârâu

Ziarul Financiar 20.01.2011

Un fel de John Lennon al secolului al XIX-lea, Franz Liszt (şi ceea ce s-a numit "Lisztomania") îi cucerea prin arta sa pe toţi cei care îl ascultau, mai ales pe femei.

Pe de altă parte se ştie că Liszt era un personaj foarte generos, o mare parte dintre veniturile sale fiind donate pentru cauze umanitare, pentru spitale, şcoli, organizaţii caritabile şi nu numai. Se pare că Liszt a câştigat atât de mult până la vârsta de 45 de ani, încât aproape toţi banii obţinuţi după aceea din concerte au fost îndreptaţi spre acte filantropice.

La împlinirea a 200 de ani de la naşterea sa, în 2011, întreaga lume îl celebrează pe pianistul şi compozitorul Franz Liszt. Pe parcursul întregului an, aproape toate festivalurile muzicale şi toate sălile de concert celebre marchează bicentenarul, din Ungaria şi Austria, până în Estonia, Spania sau Marea Britanie. Şi, evident, în România.

Am participat recent la concertul de la Ateneu cu Orchestra de Cameră Franz Liszt din Budapesta şi am fost încântată să ascult un program pretenţios, cu mult peste nivelul unui concert de protocol (invitaţia era prilejuită de inaugurarea preşedinţiei ungare a Consiliului Uniunii Europene), cuprinzând Divertismentul pentru orchestră de coarde de Bartók, Divertismentul op. 20 de Leo Weiner, Dansuri ungare de Brahms şi Liszt - Péter Wolf, Rapsodia ungară. A fost o interesantă avanpremieră a Anului Liszt, în concertul unei orchestre fără dirijor, specializate în repertoriul abordat.

Dacă e să ne uităm pe afişele bucureştene, până în vară la Sala Radio va putea fi ascultat poemul simfonic Preludiile de Franz Liszt, în 4 martie cu Orchestra Naţională Radio dirijată de Daisuke Soga, iar în 20 mai, pe aceeaşi scenă, pianista Dana Borşan ne propune Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în mi bemol major şi Dans macabru de Liszt în compania aceleiaşi orchestre, dirijată de Jozsef Horvath. Un alt eveniment important al primăverii se anunţă a fi turneul naţional Liszt - Ani de pelerinaj, susţinut de pianistul Horia Mihail.

Ziua Mondială Liszt

La 200 de ani de la naşterea marelui pianist, punctul culminant al seriei internaţionale de evenimente muzicale va fi Ziua Mondială Liszt (World Liszt Day), marcată chiar pe 22 octombrie, data naşterii artistului, prin interpretarea simultană a oratoriului Christus la Budapesta, Bayreuth, Paris, Beijing, Seul, Gyor, Eger. De-a lungul întregului an, la Budapesta va fi marcat bicentenarul prin numeroase evenimente care vor avea loc la Muzeul Memorial Franz Liszt, Institutul de Muzicologie, Muzeul Istoriei Muzicii, Palatul Artelor sau Opera Naţională. Programul concertelor dedicate bicentenarului în Europa poate fi consultat la adresa www.liszt-2011.hu.

Budapest Spring Festival

Dacă doriţi o selecţie din aceste evenimente, vă putem face câteva recomandări, prima fiind Budapest Spring Festival - ediţia a 11-a, programată între 18 martie şi 3 aprilie. Chiar în prima seară va avea loc premiera absolută a operei Excelsior! de Gyula Fekete, la Teatrul Thalia din Budapesta, o operă biografică al cărei erou este chiar Franz Liszt, acţiunea libretului petrecându-se la Roma în 1860. Din programul Festivalului de Primăvară de la Budapesta - de neratat sunt concertul din 21 martie cu Wiener Symphoniker, dirijor Ádám Fischer, solistă Alice Sara Ott, în Concertul nr. 1 de Liszt, alături de lucrări de Kodaly şi Brahms - sau Budapest Philharmonic Orchestra, cu un program splendid celebrând Bicentenarul Liszt, sub bagheta lui Ainārs Rubiķis, dirijor care a atras atenţia lumii muzicale la recentul concurs de dirijat Gustav Mahler.

Recitalul de pian Erika Mikami din 27 martie de la Sala de Marmură a Radioului şi Oratoriul Christus de Liszt, versiune semiconcertantă prezentată pe 29 martie la Palatul Artelor din Budapesta de Csokonai Theatre din Debreţin, sub bagheta lui Balázs Kocsár, cu participarea Debrecen Philharmonic Orchestra, Csokonai Theatre Chorus şi Kodály Choir sunt alte concerte de referinţă ale festivalului. Pe 3 aprilie, închiderea acestuia are în program European Union Youth Orchestra la Palatul Artelor, cu un program Wagner-Liszt, sub bagheta lui Vassily Sinaisky.

OLTEA ŞERBAN-PARAU (n. 12 martie 1969) este muzicolog şi critic muzical, actualmente redactorul-şef al postului public Radio România Cultural, după ce a condus timp de 7 ani postul particular Radio Romantic. Semnează în continuare rubrici săptămânale în Ziarul de Duminică şi Adevărul literar. Activitatea ei publicistică cuprinde peste 2.000 de articole apărute în presa scrisă, majoritatea pe teme muzicale, sute de emisiuni şi programe de radio şi numeroase emisiuni şi apariţii TV. Este semnatara traducerii şi a articolelor privind compozitorii români pentru Larousse - Dicţionar de mari muzicieni, şi responsabilă cu secţiunea muzicală a Dicţionarului enciclopedic. Este membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. A fost distinsă cu mai multe premii, printre care Premiul pentru Originalitatea Profilului Radiofonic al Consiliului Naţional al Audiovizualului în 2002 şi Premiul pentru Publicistică al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România în 2006.