Ziarul de Duminică

Întâlnire de gradul trei cu Dorin Tudoran

Întâlnire de gradul trei cu Dorin Tudoran

Autor: Ziarul de Duminica

17.01.2011, 11:39 34

Marti, 18 ianuarie, incepind cu ora 18.00, la Libraria Dallesdin Bucuresti (B-dul Nicolae Balcescu nr. 18), are loc o intalnirecu scriitorul Dorin Tudoran, prilejuita de aparitia, in urma cuciteva luni, la Editura Polirom, a volumului "Eu, fiul lor. Dosarde securitate".
Alaturi de scriitor, la eveniment vor mai participa Cristian TudorPopescu, Mircea Martin, Ovidiu Şimonca si DanielCristea-Enache.

Volumul "Eu, fiul lor. Dosar de securitate" reprezinta oselectie din documentele de urmarire informativa a lui DorinTudoran din perioada 1976-1986. Desi, oficial, lui Dorin Tudoran is-a deschis dosar de urmarire informativa in 1982, cele 9.852 defile recuperate din dosarul sau de Securitate indica faptul ca eraurmarit informativ inca din anul 1976, cind apare si primatranscriere a unei convorbiri telefonice.

"Dosarul de Securitate nu este un titlu de noblete postcomunist,ci oglinda deformata a persecutiei intreprinse de un regim comunistprin politia sa politica. Dorin Tudoran a fost unul dintre primiiscriitori care au adoptat o atitudine critica fata de politicaculturala a PCR. Cu timpul, pozitia lui s-a radicalizat, criticavizind sistemul in ansamblul sau. O marturie cutremuratoare ainfernului pe care Dorin Tudoran l-a trait incepind cu jumatateaanilor '70, cind este pus sub urmarire de Securitate." (RaduIoanid)

"Trebuie sa recunosc ca mi-a facut pur si simplu rau lecturacelor 500 de pagini de rapoarte (si de filaj), note, inregistrari,fotografii, sinteze, adresate de ofiteri de Securitate superiorilorlor ierarhici, precum si planuri de masuri scornite de mintilecelor din urma si, nu in ultimul rind, «turnatorii» si alteinestimabile contributii ale, vai, colegilor nostri de breasla. Numi-am tradat principiile, nici prietenul. Daca asta l-a ajutat siin ce masura in batalia lui (caci batalie pe viata si pe moarte afost) cu Securitatea, asta v-o poate spune el, Dorin Tudoran."(Nicolae Manolescu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO