Întâlnire de gradul trei cu Dorin Tudoran

Autor: Ziarul de Duminica 17.01.2011

Marti, 18 ianuarie, incepind cu ora 18.00, la Libraria Dalles din Bucuresti (B-dul Nicolae Balcescu nr. 18), are loc o intalnire cu scriitorul Dorin Tudoran, prilejuita de aparitia, in urma cu citeva luni, la Editura Polirom, a volumului "Eu, fiul lor. Dosar de securitate".
Alaturi de scriitor, la eveniment vor mai participa Cristian Tudor Popescu, Mircea Martin, Ovidiu Şimonca si Daniel Cristea-Enache.

Volumul "Eu, fiul lor. Dosar de securitate" reprezinta o selectie din documentele de urmarire informativa a lui Dorin Tudoran din perioada 1976-1986. Desi, oficial, lui Dorin Tudoran i s-a deschis dosar de urmarire informativa in 1982, cele 9.852 de file recuperate din dosarul sau de Securitate indica faptul ca era urmarit informativ inca din anul 1976, cind apare si prima transcriere a unei convorbiri telefonice.

"Dosarul de Securitate nu este un titlu de noblete postcomunist, ci oglinda deformata a persecutiei intreprinse de un regim comunist prin politia sa politica. Dorin Tudoran a fost unul dintre primii scriitori care au adoptat o atitudine critica fata de politica culturala a PCR. Cu timpul, pozitia lui s-a radicalizat, critica vizind sistemul in ansamblul sau. O marturie cutremuratoare a infernului pe care Dorin Tudoran l-a trait incepind cu jumatatea anilor '70, cind este pus sub urmarire de Securitate." (Radu Ioanid)

"Trebuie sa recunosc ca mi-a facut pur si simplu rau lectura celor 500 de pagini de rapoarte (si de filaj), note, inregistrari, fotografii, sinteze, adresate de ofiteri de Securitate superiorilor lor ierarhici, precum si planuri de masuri scornite de mintile celor din urma si, nu in ultimul rind, «turnatorii» si alte inestimabile contributii ale, vai, colegilor nostri de breasla. Nu mi-am tradat principiile, nici prietenul. Daca asta l-a ajutat si in ce masura in batalia lui (caci batalie pe viata si pe moarte a fost) cu Securitatea, asta v-o poate spune el, Dorin Tudoran." (Nicolae Manolescu)