Ziarul de Duminică

Hrană pentru sănătate/ de Stelian Ţurlea

Hrană pentru sănătate/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

19.04.2011, 23:51 143

Pentru foarte mulţi americani, Jethro Kloss nu este numai unpersonaj foarte cunoscut, ci şi un fel de "guru" al alimentaţieisănătoase. Printre dovezile cele mai solide se numără faptul călucrarea sa din 1939 "Înapoi în paradis"* s-a vândut în peste cincimilioane de exemplare şi că şi azi, la peste şaptezeci de ani de lapublicare, este retipărită, întrucât conţine idei care alcătuiescesenţa concepţiei moderne despre o viaţă sănătoasă.

Născut în 1863, Jethro Kloss a crescut la o fermă din Wisconsin,a dus o viaţă plină de lipsuri, dar a învăţat de la părinţii săi sămănânce sănătos. În 1911 şi-a cumpărat propria fermă în Tennessseeşi şi-a construit o fabrică de produse alimentare ecologice.A fost unul dintre descoperitorii înlocuitorilor vegetali aicărnii, realizând preparate cu un remarcabil simţ vizual şigustativ. Este primul american care a introdus laptele şi proteinade soia în alimentaţia care excludea complet carnea roşie. Ainventat câteva zeci de reţete care includeau substituenţi din soiapentru carne, pâine, unt, brânză şi îngheţată. A organizat în anii30 "cine demonstrative" la Washington DC cu produse pe bază desoia.

Pe lângă soia, a recomandat pâinea zwieback, un fel de pesmet carerezista şi un an de zile fără să mucegăiască. Jethro Kloss adobândit experienţă adunând plante şi producând diverse alimentenaturale, care la vremea respectivă erau singurele disponibileoamenilor ce locuiau uneori la sute de kilometri depărtare de celmai apropiat oraş. Când şi-a publicat, în 1939, cartea "Înapoi înParadis" lumea încă nu accepta ideile promovate de el privind oalimentaţie sănătoasă, dar succesul a venit destul de repede şi afost definitiv. Jethro Kloss a fost ferm în planul său conformcăruia omul este mai sănătos dacă se hrăneşte cu fructe, cereale,nuci şi produse vegetale şi nu cu mâncăruri rafinate, cu animalesau produse animaliere. Fabricile sale nutriţioniste, deschiseîncepând din anul 1920, au produs o mare varietate de alimentenaturale, la preţuri rezonabile, pentru oamenii din toată ţara şidin toată lumea. Mintea sa inventivă încerca mereu să găsească onouă metodă de hrănire sănătoasă. A creat multe alimente noi,permanent experimenta şi îmbunătăţea, insistând să găsească otextură mai fină, o aromă mai plăcută, sau o metodă mai bună depăstrare a valorilor nutritive în mâncarea gătită sauconservată.

"Hrană pentru sănătate" apărută acum şi înromâneşte reia textul original al cărţii lui Jethro Kloss într-oformă bogat ilustrată, adaptată exigeţelor cititorului modern şiconţine informaţii bine documentate şi sfaturi utile:
identifică şi descrie componentele nutritive esenţiale pentrumenţinerea unui organism sănătos; detaliază importanţa nutriţieiadecvate şi prezintă cele mai sănătoase alimente care trebuieconsumate; cuprinde reţetele favorite ale lui Kloss. Toatesfaturile şi reţetele din paginile acestei cărţi au fost mai întâiexperimentate de Kloss şi de familia acestuia.

"Hrană pentru sănătate" este însiţită de o lucrare complementară"Plante pentru sănătate". Textul acesteia este extras tot dincartea originală a lui Kloss şi este însoţit de desene şiilustraţii necesare recunoaşterii plantelor. Din această lucrareaflăm care dintre plante se potrivesc cel mai bine tratării unorafecţiuni. Kloss era de părere că plantele reprezintă leacurile pecare ni le oferă natura şi că fiecare afecţiune poate fi vindecatăcu ajutorul unei plante.

Două cărţi voluminoase care constituie un tezaur de reţete şiinformaţii necesare constituirii unui regim alimentar natural.

*) JethroKloss - Hrană pentru sănătate. Cele mai utile sfaturi din celebralucrare "Înapoi în Paradis".Traducere de Laura Tîrlă.

Plante pentrusănătate. Cele mai utile sfaturi din celebra lucrare "Înapoi înParadis".Traducere deAdrian Deliu. Ambele volume au apărut la EdituraCorint.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO