Hrană pentru sănătate/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 19.04.2011

Pentru foarte mulţi americani, Jethro Kloss nu este numai un personaj foarte cunoscut, ci şi un fel de "guru" al alimentaţiei sănătoase. Printre dovezile cele mai solide se numără faptul că lucrarea sa din 1939 "Înapoi în paradis"* s-a vândut în peste cinci milioane de exemplare şi că şi azi, la peste şaptezeci de ani de la publicare, este retipărită, întrucât conţine idei care alcătuiesc esenţa concepţiei moderne despre o viaţă sănătoasă.

Născut în 1863, Jethro Kloss a crescut la o fermă din Wisconsin, a dus o viaţă plină de lipsuri, dar a învăţat de la părinţii săi să mănânce sănătos. În 1911 şi-a cumpărat propria fermă în Tennesssee şi şi-a construit o fabrică de produse alimentare ecologice. A fost unul dintre descoperitorii înlocuitorilor vegetali ai cărnii, realizând preparate cu un remarcabil simţ vizual şi gustativ. Este primul american care a introdus laptele şi proteina de soia în alimentaţia care excludea complet carnea roşie. A inventat câteva zeci de reţete care includeau substituenţi din soia pentru carne, pâine, unt, brânză şi îngheţată. A organizat în anii 30 "cine demonstrative" la Washington DC cu produse pe bază de soia.

Pe lângă soia, a recomandat pâinea zwieback, un fel de pesmet care rezista şi un an de zile fără să mucegăiască. Jethro Kloss a dobândit experienţă adunând plante şi producând diverse alimente naturale, care la vremea respectivă erau singurele disponibile oamenilor ce locuiau uneori la sute de kilometri depărtare de cel mai apropiat oraş. Când şi-a publicat, în 1939, cartea "Înapoi în Paradis" lumea încă nu accepta ideile promovate de el privind o alimentaţie sănătoasă, dar succesul a venit destul de repede şi a fost definitiv. Jethro Kloss a fost ferm în planul său conform căruia omul este mai sănătos dacă se hrăneşte cu fructe, cereale, nuci şi produse vegetale şi nu cu mâncăruri rafinate, cu animale sau produse animaliere. Fabricile sale nutriţioniste, deschise începând din anul 1920, au produs o mare varietate de alimente naturale, la preţuri rezonabile, pentru oamenii din toată ţara şi din toată lumea. Mintea sa inventivă încerca mereu să găsească o nouă metodă de hrănire sănătoasă. A creat multe alimente noi, permanent experimenta şi îmbunătăţea, insistând să găsească o textură mai fină, o aromă mai plăcută, sau o metodă mai bună de păstrare a valorilor nutritive în mâncarea gătită sau conservată.

"Hrană pentru sănătate" apărută acum şi în româneşte reia textul original al cărţii lui Jethro Kloss într-o formă bogat ilustrată, adaptată exigeţelor cititorului modern şi conţine informaţii bine documentate şi sfaturi utile:
identifică şi descrie componentele nutritive esenţiale pentru menţinerea unui organism sănătos; detaliază importanţa nutriţiei adecvate şi prezintă cele mai sănătoase alimente care trebuie consumate; cuprinde reţetele favorite ale lui Kloss. Toate sfaturile şi reţetele din paginile acestei cărţi au fost mai întâi experimentate de Kloss şi de familia acestuia.

"Hrană pentru sănătate" este însiţită de o lucrare complementară "Plante pentru sănătate". Textul acesteia este extras tot din cartea originală a lui Kloss şi este însoţit de desene şi ilustraţii necesare recunoaşterii plantelor. Din această lucrare aflăm care dintre plante se potrivesc cel mai bine tratării unor afecţiuni. Kloss era de părere că plantele reprezintă leacurile pe care ni le oferă natura şi că fiecare afecţiune poate fi vindecată cu ajutorul unei plante.

Două cărţi voluminoase care constituie un tezaur de reţete şi informaţii necesare constituirii unui regim alimentar natural.

*) Jethro Kloss - Hrană pentru sănătate. Cele mai utile sfaturi din celebra lucrare "Înapoi în Paradis". Traducere de Laura Tîrlă.

Plante pentru sănătate. Cele mai utile sfaturi din celebra lucrare "Înapoi în Paradis". Traducere de Adrian Deliu. Ambele volume au apărut la Editura Corint.