Hrană pentru sănătate/ de Stelian Ţurlea
Pentru foarte mulţi americani, Jethro Kloss nu este numai un personaj foarte cunoscut, ci şi un fel de "guru" al alimentaţiei sănătoase. Printre dovezile cele mai solide se numără faptul că lucrarea sa din 1939 "Înapoi în paradis"* s-a vândut în peste cinci milioane de exemplare şi că şi azi, la peste şaptezeci de ani de la publicare, este retipărită, întrucât conţine idei care alcătuiesc esenţa concepţiei moderne despre o viaţă sănătoasă.
Născut în 1863, Jethro Kloss a crescut la o fermă din Wisconsin,
a dus o viaţă plină de lipsuri, dar a învăţat de la părinţii săi să
mănânce sănătos. În 1911 şi-a cumpărat propria fermă în Tennesssee
şi şi-a construit o fabrică de produse alimentare ecologice.
A fost unul dintre descoperitorii înlocuitorilor vegetali ai
cărnii, realizând preparate cu un remarcabil simţ vizual şi
gustativ. Este primul american care a introdus laptele şi proteina
de soia în alimentaţia care excludea complet carnea roşie. A
inventat câteva zeci de reţete care includeau substituenţi din soia
pentru carne, pâine, unt, brânză şi îngheţată. A organizat în anii
30 "cine demonstrative" la Washington DC cu produse pe bază de
soia.
Pe lângă soia, a recomandat pâinea zwieback, un fel de pesmet care
rezista şi un an de zile fără să mucegăiască. Jethro Kloss a
dobândit experienţă adunând plante şi producând diverse alimente
naturale, care la vremea respectivă erau singurele disponibile
oamenilor ce locuiau uneori la sute de kilometri depărtare de cel
mai apropiat oraş. Când şi-a publicat, în 1939, cartea "Înapoi în
Paradis" lumea încă nu accepta ideile promovate de el privind o
alimentaţie sănătoasă, dar succesul a venit destul de repede şi a
fost definitiv. Jethro Kloss a fost ferm în planul său conform
căruia omul este mai sănătos dacă se hrăneşte cu fructe, cereale,
nuci şi produse vegetale şi nu cu mâncăruri rafinate, cu animale
sau produse animaliere. Fabricile sale nutriţioniste, deschise
începând din anul 1920, au produs o mare varietate de alimente
naturale, la preţuri rezonabile, pentru oamenii din toată ţara şi
din toată lumea. Mintea sa inventivă încerca mereu să găsească o
nouă metodă de hrănire sănătoasă. A creat multe alimente noi,
permanent experimenta şi îmbunătăţea, insistând să găsească o
textură mai fină, o aromă mai plăcută, sau o metodă mai bună de
păstrare a valorilor nutritive în mâncarea gătită sau
conservată.
"Hrană pentru sănătate" apărută acum şi în
româneşte reia textul original al cărţii lui Jethro Kloss într-o
formă bogat ilustrată, adaptată exigeţelor cititorului modern şi
conţine informaţii bine documentate şi sfaturi utile:
identifică şi descrie componentele nutritive esenţiale pentru
menţinerea unui organism sănătos; detaliază importanţa nutriţiei
adecvate şi prezintă cele mai sănătoase alimente care trebuie
consumate; cuprinde reţetele favorite ale lui Kloss. Toate
sfaturile şi reţetele din paginile acestei cărţi au fost mai întâi
experimentate de Kloss şi de familia acestuia.
"Hrană pentru sănătate" este însiţită de o lucrare complementară "Plante pentru sănătate". Textul acesteia este extras tot din cartea originală a lui Kloss şi este însoţit de desene şi ilustraţii necesare recunoaşterii plantelor. Din această lucrare aflăm care dintre plante se potrivesc cel mai bine tratării unor afecţiuni. Kloss era de părere că plantele reprezintă leacurile pe care ni le oferă natura şi că fiecare afecţiune poate fi vindecată cu ajutorul unei plante.
Două cărţi voluminoase care constituie un tezaur de reţete şi informaţii necesare constituirii unui regim alimentar natural.
*) Jethro Kloss - Hrană pentru sănătate. Cele mai utile sfaturi din celebra lucrare "Înapoi în Paradis". Traducere de Laura Tîrlă.
Plante pentru sănătate. Cele mai utile sfaturi din celebra lucrare "Înapoi în Paradis". Traducere de Adrian Deliu. Ambele volume au apărut la Editura Corint.