Ziarul de Duminică

Experiment năucitor la ICPE: fulgere pe cale artificială

Experiment năucitor la ICPE: fulgere pe cale artificială
20.07.2010, 14:16 130

Institutul de Cercetări Electrotehnice (ICPE) a împlinit 60 deani. De aproape două decenii, o echipă de cercetători conduşi dedr. Mihai Bădic lucrează intens la o nouă teorie, privindinteracţiunea câmpului electromagnetic cu substanţa (un domeniu ceare legătură, printre altele, cu protecţia la efecteleelectromagnetice ale exploziilor nucleare şi cu tehnologiaavioanelor invizibile RADAR, de tip Stealth Technology-LowObservable Technology).

Articolele publicate şi prezentate deja în SUA (IEEE EMCSociety), Anglia, Franţa, Canada, Israel, urmate de discuţii şidezbateri cu specialiştii din străinătate, au confirmat faptul căechipa se află pe drumul cel bun. Acum a ajuns în faza finala, atâtexperimentală, cât şi teoretică. Spre sfârşitul anului există şansepentru finalizarea acestei teorii care va deveni publică şi va fiprezentată cel mai probabil în SUA.
De aceea, ICPE face - printr-un comunicat semnat de directorul drVirgil Racicovschi - o invitaţie la un experiment menit să validezeo teorie ştiinţifică avansată de cercetătorii din domeniulcompatibilităţii electromagnetice, care în mod sigur va duce lacreşterea vizibilităţii ştiinţei şi cercetării româneşti în lume.Experimentul va avea loc în data de 5 august 2010, ora 11.00, înlaboratorul ICPE de înaltă tensiune, numit şi Sala Turbinelor, dinSplaiul Unirii, nr, 313, lângă magazinul Real (locul în care, înurmă cu trei ani, Francis Ford Coppola a filmat scenele specialeştiinţifico-fantastice pentru producţia "Youth Without Youth",realizată după o carte a lui Mircea Eliade). Deoarece experimentulpoate fi foarte periculos, publicul este rugat să aibă căşti deprotecţie şi cizme de cauciuc. Cei care nu dispun de acestechipament de protecţie sunt rugaţi să anunţe în timp utilinsititutul pentru a li se asigura protecţia(virgil@icpe.ro).
Cu acest prilej grupul de organizaţii ICPE va prezenta calendarulmanifestărilor dedicate aniversării a 60 de ani de activitateneîntreruptă sub brandul ICPE. Se va putea vizita parcul industrialdin INCINTA ICPE şi nu se va rata şansa de a face o plimbare cu unautomobil electric şi un scooter electric realizate de ICPE.
După experimentul din Hala de Înaltă Tensiune şi cursele cuautomobilul electric, pentru reechlibrarea nivelului adrenalinei,se va servi o masă liniştită.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO