Experiment năucitor la ICPE: fulgere pe cale artificială

Autor: Stelian Turlea 20.07.2010

Institutul de Cercetări Electrotehnice (ICPE) a împlinit 60 de ani. De aproape două decenii, o echipă de cercetători conduşi de dr. Mihai Bădic lucrează intens la o nouă teorie, privind interacţiunea câmpului electromagnetic cu substanţa (un domeniu ce are legătură, printre altele, cu protecţia la efectele electromagnetice ale exploziilor nucleare şi cu tehnologia avioanelor invizibile RADAR, de tip Stealth Technology-Low Observable Technology).

Articolele publicate şi prezentate deja în SUA (IEEE EMC Society), Anglia, Franţa, Canada, Israel, urmate de discuţii şi dezbateri cu specialiştii din străinătate, au confirmat faptul că echipa se află pe drumul cel bun. Acum a ajuns în faza finala, atât experimentală, cât şi teoretică. Spre sfârşitul anului există şanse pentru finalizarea acestei teorii care va deveni publică şi va fi prezentată cel mai probabil în SUA.
De aceea, ICPE face - printr-un comunicat semnat de directorul dr Virgil Racicovschi - o invitaţie la un experiment menit să valideze o teorie ştiinţifică avansată de cercetătorii din domeniul compatibilităţii electromagnetice, care în mod sigur va duce la creşterea vizibilităţii ştiinţei şi cercetării româneşti în lume. Experimentul va avea loc în data de 5 august 2010, ora 11.00, în laboratorul ICPE de înaltă tensiune, numit şi Sala Turbinelor, din Splaiul Unirii, nr, 313, lângă magazinul Real (locul în care, în urmă cu trei ani, Francis Ford Coppola a filmat scenele speciale ştiinţifico-fantastice pentru producţia "Youth Without Youth", realizată după o carte a lui Mircea Eliade). Deoarece experimentul poate fi foarte periculos, publicul este rugat să aibă căşti de protecţie şi cizme de cauciuc. Cei care nu dispun de acest echipament de protecţie sunt rugaţi să anunţe în timp util insititutul pentru a li se asigura protecţia (virgil@icpe.ro).
Cu acest prilej grupul de organizaţii ICPE va prezenta calendarul manifestărilor dedicate aniversării a 60 de ani de activitate neîntreruptă sub brandul ICPE. Se va putea vizita parcul industrial din INCINTA ICPE şi nu se va rata şansa de a face o plimbare cu un automobil electric şi un scooter electric realizate de ICPE.
După experimentul din Hala de Înaltă Tensiune şi cursele cu automobilul electric, pentru reechlibrarea nivelului adrenalinei, se va servi o masă liniştită.