Ziarul de Duminică

EVENIMENT/ Colecţionari din toate breslele, uniţi-vă!

EVENIMENT/ Colecţionari din toate breslele, uniţi-vă!
25.03.2010, 14:25 20
Fundaţia Centrul Cultural ArtSociety (prin galeria din str.Logofăt Luca Stroici nr. 18, sector 2, Bucureşti) a vernisat joi,18 martie, expoziţia "Arta şi medicina, o singură de identitate"(curator Ruxandra Garofeanu). Splendidul spaţiu pe care il oferăgaleria, unul dintre cele mai generoase şi mai cu gust amenajatedin peisajul bucureştean actual, a fost pus la dispoziţia uneicolecţii ad-hoc a colecţiilor de artă pe care le-au strâns indecursul timpului medicii români. Este primul panou dintr-o seriemai lungă (cu 10 trepte), care doreşte să incânte ochiulprivitorilor cu opere provenind din colecţii private alediferitelor bresle profesionale interesate de colecţionism şipracticându-l la cote de inaltă exigenţă (scriitori, universitari,artişti etc.). Desigur, categoriile profesionale de pe malurileDâmboviţei sunt nenumărate, dar puţine dintre ele au fost atinse depatima colecţionării. Este un hobby scump, apanaj, pe vremuri, alaristocraţilor, dar devenit in decursul timpurilor, aldemocratizării gusturilor şi al apariţiei claselor de mijloc, opasiune mai accesibilă, chiar dacă rezervată persoanelor"fortunées". Potrivit declaraţiilor organizatorilor, seria doreşte"să contribuie activ la lămurirea rolului cultural alcolecţionarului intr-o societate aflată in criză de identitate" şine va vorbi "despre conjuncţia dintre excelenţa profesională şiconştiinţa valorilor artistice."
Doamna Ruxandra Garofeanu se străduieşte, de mai multă vreme,cu aplicaţie şi cu risipă de energie, să descopere şi să infăţişezepublic care sunt tainele colecţionismului, ce inseamnă o colecţiede artă adevărată, cum se acordă operele in aria unei singurecolecţii dar şi mai multe colecţii in perimetrul unei sintezegrăitoare. La galeria Dialog, domnia sa a iniţiat seria deexpoziţii "Colecţii şi colecţionari", iar aici, la ArtSociety, ainceput o aventură mai scurtă, prin natura ei, dar mult maiambiţioasă, şi care incearcă să ofere răspunsuri la intrebări detipul: "Cum colecţionează medicii?", "Dar oamenii de teatru?", "Darbancherii?" etc. etc. Nu ştim, cu exactitate, care vor fiepisoadele acestui serial şi care intrebările lui viitoare, darputem bănui că răspunsurile vor fi şchioape. Asta pentru că nu vădde ce un medic cu foarte mulţi bani (şi cu oleacă de gust, şi cunişte buni sfătuitori), nu ar aduna nume la fel de valoroase,tablouri sau sculpturi la fel de preţioase, ca un, să zicem,industriaş de succes. Există cumva o tematică favorită a breslei?Nici vorbă! O preferinţă pentru genuri anume? Pas! O propensiunecătre o anume perioadă artistică? Să fim serioşi! Vor fi colecţiilemedicilor mai ochioase decât cele ale, să zicem, bancherilor? Aş!Cu siguranţă, ele vor vorbi, toate, despre excelenţă (iată unobiectiv atins), vor oferi privitorilor ocazia de a contemplapublic, ca pe tot atâtea regaluri, piese zăvorâte in taina geloasăa pereţilor unui cabinet privat. In afară de asta - poate doarprilejul de a asculta zarva disensiunilor personale din cadrulbreslei ("Dacă expune X, eu nu mai am ce căuta!") sau larmaorgoliilor care se confruntă ("Ba al meu e mai frumos!").

In privinţa nuanţei instructive, muzeale a acestei experienţe,iarăşi lucrurile nu se ridică la nivelul eforturilor (uriaşe,recunoaştem) şi priceperii curatorului. Asta pentru că, in războiulaprig intre nevoia de spectacol şi probitate, specialiştii de laArtSociety & ArtMark au ales să privilegieze al doilea termen.Prin urmare, expoziţia "Arta şi medicina, o singură de identitate"(zău că nu pricep care ar putea fi aceasta...) prilejuieşte un şocde inţelegere. Tablourile aparţin unor pictori celebri (Petraşcu,Iser, Ciucurencu, Gherasim, Bernea, Pacea, Vasile Grigore, etc.)dar in sprijinul acestei afirmaţii trebuie să vă bizuiţi doar pecuvântul de onoare al celui care scrie aceste rânduri. Niciunadintre piese nu are specificat numele autorului, ci doar pe alcolecţionarului, iar anumite nume din tablourile semnate suntingropate sub ramă... Câtă vreme nu a existat vreme pentruautentificare, e normal ca nimeni să nu se aventureze cu vreospecificare privind identitatea autorilor. Bun, şi-atunci?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO