Ziarul de Duminică

EVENIMENT/ 40 de minuni româneşti in 7 cărţi de neocolit

EVENIMENT/ 40 de minuni româneşti in 7 cărţi de neocolit
03.03.2010, 15:32 46
Cu ocazia celei de-a 17-a Conferinţe UNESCO (17 oct. - 21 nov.1972), a fost adoptată Convenţia privind protecţia patrimoniuluimondial cultural şi natural, in care au fost inscrise obiectivede mare valoare, puse, astfel, sub protecţie internaţională. Cele40 de piese rarisime pe care România le oferă patrimoniuluiuniversal (distribuite in 7 situri) au fost de curând descrise şiinfăţişate publicului, printr-o iniţiativă editorială de anvergură,in 7 volume splendid ilustrate, care beneficiază de nişte texte pemăsură. Colecţia completă, a cărei lansare oficială va avea loc pedata de 9 martie, la ora 19.00, la Palatul Kretzulescu din str.Ştirbei Vodă nr. 39, cuprinde următoarele titluri: "Delta Dunării",de Radu Anton Roman, reeditat de Cătălin C. Constantin, "Centrulistoric Sighişoara", de Ioana Pârvulescu, "Biserici de lemn dinMaramureş", de Teodor Baconschi, "Biserci şi aşezări fortificatedin Transilvania", de Emil Hurezeanu, "Mănăstirea Horezu", deBogdan Tătaru Cazaban, "Mănăstirile din Moldova", de Neagu Djuvara,"Cetăţile dacice din Munţii Orăştie", de Simona Sora. Colecţia afost coordonată de Ioana Zlotescu. Preţul de vânzare la public estede 35 de euro.
Editura spaniolă ARTEC, prin intermediul colecţiei desprePatrimoniul Umanităţii, a primit garanţia din partea UNESCO, caurmare a indeplinire a exigenţelor de calitate şi rigoare cecaracterizează această instituţie şi a căutat să promoveze locurileamintite ca pe nişte alternative turistico-culturale pentruRomânia. "Obiectivul prioritar al acestor lucrări constă in creareaunei viziuni de mare calitate şi prestigiu, prin intermediul uneiperspective bogate in imagini menite să capteze sensibilitatea şipersonalitatea acestor locuri emblematice." "Am dorit să realizăm,mai spune ARTEC Impresiones, o lucrare care să se apropie decititor şi, intr-o oarecare măsură, să redescopere peisajulcotidian şi să pună in valoare mediul care ne inconjoară."Totodată, aceste cărţi reprezintă o perfectă scrisoare deprezentare pentru orice instituţie care se recomandă dreptdifuzoare a patrimoniului UNESCO din România.

Redăm, in incheiere, un pasaj de căldurosul mesaj introductivsemnat Excelenţa Sa Domnul Koichiro Matsuura, Director general alUNESCO: "Siturile culturale din România se extind pe o largăperioadă de timp şi un larg spectru de evenimente şi sensibilităţiculturale. Bisericile din Moldova, cu fresce din secolele XV şi XVIdecorând zidurile exterioare, sunt unice in Europa şi considerate afi capodopere ale artei bizantine. Cetăţile dacice din MunţiiOrăştie prezintă o neobişnuită fuziune intre două tehnici dearhitectură militară şi religioasă şi concepte din lumea clasică şidin a doua epocă a fierului din Europa. Centrul istoric dinSighişoara este inima unui mic oraş medieval care a jucat unimportant rol strategic şi comercial in Europa, Mănăstirea Horezu,fondată in 1690, este cunoscută pentru puritatea şi echilibrularhitectural, bogăţia detaliilor sale sculpturale, tratamentulcompoziţiilor religioase, portretele votive şi picturiledecorative. Satele cu biserici fortificate din Transilvaniam caredemonstrează un sistem de aşezare şi de utilizare a lemnului ce s-amenţinut incă din Evul Mediu târziu, şi bisericile din lemn dinMaramureş sunt extraordinare exemple ale arhitecturii religioasevernaculare in lemn".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO