EVENIMENT/ 40 de minuni româneşti in 7 cărţi de neocolit

Autor: Daniel Nicolescu 03.03.2010
Cu ocazia celei de-a 17-a Conferinţe UNESCO (17 oct. - 21 nov. 1972), a fost adoptată Convenţia privind protecţia patrimoniului mondial cultural şi natural, in care au fost inscrise obiective de mare valoare, puse, astfel, sub protecţie internaţională. Cele 40 de piese rarisime pe care România le oferă patrimoniului universal (distribuite in 7 situri) au fost de curând descrise şi infăţişate publicului, printr-o iniţiativă editorială de anvergură, in 7 volume splendid ilustrate, care beneficiază de nişte texte pe măsură. Colecţia completă, a cărei lansare oficială va avea loc pe data de 9 martie, la ora 19.00, la Palatul Kretzulescu din str. Ştirbei Vodă nr. 39, cuprinde următoarele titluri: "Delta Dunării", de Radu Anton Roman, reeditat de Cătălin C. Constantin, "Centrul istoric Sighişoara", de Ioana Pârvulescu, "Biserici de lemn din Maramureş", de Teodor Baconschi, "Biserci şi aşezări fortificate din Transilvania", de Emil Hurezeanu, "Mănăstirea Horezu", de Bogdan Tătaru Cazaban, "Mănăstirile din Moldova", de Neagu Djuvara, "Cetăţile dacice din Munţii Orăştie", de Simona Sora. Colecţia a fost coordonată de Ioana Zlotescu. Preţul de vânzare la public este de 35 de euro.
Editura spaniolă ARTEC, prin intermediul colecţiei despre Patrimoniul Umanităţii, a primit garanţia din partea UNESCO, ca urmare a indeplinire a exigenţelor de calitate şi rigoare ce caracterizează această instituţie şi a căutat să promoveze locurile amintite ca pe nişte alternative turistico-culturale pentru România. "Obiectivul prioritar al acestor lucrări constă in crearea unei viziuni de mare calitate şi prestigiu, prin intermediul unei perspective bogate in imagini menite să capteze sensibilitatea şi personalitatea acestor locuri emblematice." "Am dorit să realizăm, mai spune ARTEC Impresiones, o lucrare care să se apropie de cititor şi, intr-o oarecare măsură, să redescopere peisajul cotidian şi să pună in valoare mediul care ne inconjoară." Totodată, aceste cărţi reprezintă o perfectă scrisoare de prezentare pentru orice instituţie care se recomandă drept difuzoare a patrimoniului UNESCO din România.

Redăm, in incheiere, un pasaj de căldurosul mesaj introductiv semnat Excelenţa Sa Domnul Koichiro Matsuura, Director general al UNESCO: "Siturile culturale din România se extind pe o largă perioadă de timp şi un larg spectru de evenimente şi sensibilităţi culturale. Bisericile din Moldova, cu fresce din secolele XV şi XVI decorând zidurile exterioare, sunt unice in Europa şi considerate a fi capodopere ale artei bizantine. Cetăţile dacice din Munţii Orăştie prezintă o neobişnuită fuziune intre două tehnici de arhitectură militară şi religioasă şi concepte din lumea clasică şi din a doua epocă a fierului din Europa. Centrul istoric din Sighişoara este inima unui mic oraş medieval care a jucat un important rol strategic şi comercial in Europa, Mănăstirea Horezu, fondată in 1690, este cunoscută pentru puritatea şi echilibrul arhitectural, bogăţia detaliilor sale sculpturale, tratamentul compoziţiilor religioase, portretele votive şi picturile decorative. Satele cu biserici fortificate din Transilvaniam care demonstrează un sistem de aşezare şi de utilizare a lemnului ce s-a menţinut incă din Evul Mediu târziu, şi bisericile din lemn din Maramureş sunt extraordinare exemple ale arhitecturii religioase vernaculare in lemn".