Ziarul de Duminică

Dicţionar universal al spionilor (VIII). „Tigrul” şi agentul „cameleonic”/ de dr. Alexandru Popescu

Dicţionar universal al spionilor (VIII). „Tigrul” şi agentul „cameleonic”/ de dr. Alexandru Popescu

Autor: Dr. Alexandru Popescu

21.10.2010, 23:43 60

Intenţia autorului, istoric, etnolog şi diplomat, este de aoferi un instrument de lucru pentru specialiştii activităţilorinformative, istorici, politologi, sociologi, ca şi un "ghid" în"lumea spionajului" adresat unui public larg, interesat, dincolo declişee, mistificări şi exagerări, de trecutul, dar şi de prezentul,probabil şi de viitorul unui domeniu care se împleteşte atât deintim, uneori insesizabil, cu istoria şi existenţa noastrăcotidiană…


L

LAWRENCE, Thomas Edward (John Ross, T.H. Shaw) (1888-1935),("Lawrence al Arabiei"), scriitor, om politic, agent englez înOrient în timpul primului război mondial şi în perioadainterbelică. Prima parte a activităţii lui L. a fost consacratăpreocupărilor ştiinţifice. În perioada imediat anterioară PrimuluiRăzboi Mondial, din dispoziţia Serviciului Secret Britanic, subacoperirea de arheolog, desfăşoară activităţi informative înOrient. În 1916, arabii, sub conducerea regelui Faisal, se revoltăîmpotriva turcilor şi L. este trimis, ca agent, în calitate deconsilier al acestuia. Rolul său era de a coordona atacurilearabilor şi englezilor împotriva Turciei. În 1918, trupele arabeocupă Damascul. Pentru o vreme, L. îndeplineşte aici funcţia deguvernator. În ciuda promisiunilor, Franţa şi Anglia nu acordăindependenţa arabilor, preluând controlul asupra Siriei. L., careîi promisese lui Faisal independenţa, este compromis faţă dealiaţii săi. Dezgustat, părăseşte Orientul. În 1920, când regeleFaisal s-a aflat în Anglia, L. l-a prezentat liderului sionistChaim Weizmann în vederea unei viitoare colaborări între arabi şievrei, consideraţi ca "un întreg indivizibil". Pentru o vreme, L.desfăşoară activitate universitară, fiind distins de Honours Schoolof History. În 1926, publică volumul "The Seven Pillars of Wisdom",în care valorifică experienţa sa din Orient. Între altele afirmă:"În lumea arabă poţi face orice, dacă ai la îndemână bani şidinamită". În 1927, L. este trimis în India şi Afganistan, undeavea loc o revoltă împotriva conducătorilor aserviţi Angliei. Carezultat al acestei experienţe, scrie "Revoltă în deşert". În 1935,are un accident de motocicletă, încercând să evite doi copii pebicicletă. După moartea lui L., apar numeroase lucrări despreactivitatea şi personalitatea sa. Mircea Eliade: "Nimeni nucunoştea tainele acestui arheolog-poet… Lawrence ajunsese mai multo legendă fantastică"; Winston Churchill: "Va trăi pentru totdeaunaîn istorie".

LEANDER, Zarah (1907-1981), ("Rose Marie"), actriţă şicântăreaţă de origine suedeză, agentă dublă pentru URSS şi Germaniaîn perioada interbelică. Îşi începe cariera de cântăreaţă şiactriţă de film în anii 1920, repurtând succese în Germania, ţărilescandinave, precum şi în SUA. Din 1936, lucrează, în cadrulstudiourilor UFA, colaborând la realizarea unor pelicule şi cântecede propagandă nazistă. Cea mai bine plătită actriţă din cel de alTreilea Rech a spionat din motive ideologice, fiind membră aPartidului Comunist din Suedia. Ofiţerul de informaţii sovieticPavel Sudoplatov a declarat că L. "ne-a ajutat să ne facem oimagine despre situaţia din nordul Europei şi despre intereseleanglo-americane şi germane în această regiune". În presa suedeză aapărut ştirea că L. ar fi fost în serviciul spionajului sovieticpână în anii 1950, sub numele de cod "Rose Marie".

LEE Duncan Chaplin (-1988) ("Koch"), agent pentru URSS în SUA întimpul celui de al doilea război mondial. În perioada 1942-1946, L.a activat în cadrul serviciului de informaţii american OSS, caasistent al şefului acestuia, William J. Donovan. Recrutat de NKVD,el devine, după unele surse, cel mai important agent al acesteiagenţii în SUA. Documentele "Operaţiunii Venona" (rezultate dininterceptarea comunicaţiilor secrete ale agenţilor sovietici în SUAîn timpul celui de al Doilea Război Mondial) arată că L. s-anumărat printre agenţii pentru URSS în interiorul OSS. A pus ladispoziţia NKVD lista agenţilor OSS care aveau legături cu PartidulComunist din SUA, a informat despre strategia diplomatică a SUA şiAngliei în negocierile cu Stalin, despre activităţile diplomaticeîn Turcia, România, operaţiunile OSS în China şi Franţa. Datedespre activitatea de agent a lui L. au fost comunicate deElisabeth Bentley, "regina spionajului roşu" în SUA, care a arătat,in 1948, că acesta a furnizat spionajului sovietic "tipuri variatede informaţii". L. nu a fost pus sub acuzare şi condamnat,continuându-şi activitatea politică până la moartea sa, în 1988. Afost considerat cea mai importantă "sursă" din interiorulsistemului informativ american.

LEE, Malvina (Marina Aleksievna), balerină, spioană pentruGermania în timpul celui de-al doilea război mondial. Născută înRusia, a devenit celebră ca balerină. Potrivit unor documentedeclasificate de serviciul de informaţii britanic MI5, L. ar ficontribuit la eşecul contraofensivei militare conduse de o forţăfranco-britanică în Norvegia, în aprilie 1940. Reuşind să pătrundăîn anturajul generalului englez Claude Auchinleck, a furatplanurile de atac care aveau drept scop eliberarea Norvegieiinvadate de armata germană şi le-a transmis germanilor,comandantului german din portul Narvik, generalul Eduard Dietl,care a reuşit astfel să îi înfrângă pe Aliaţi. Acuzaţiile împotrivaei nu au putut fi confirmate. Ulterior, a condus o şcoală de dansla Oslo.

LEVINSON, Shimon (1933-), agent KGB în Israel în timpul războiuluirece. L. a fost considerat spionul în Israel cu cea mai lungăcarieră. A acţionat în armata Israelului în perioada 1954-1978,îndeplinind, între altele, şi misiunea de a asigura legătura întreaceasta şi forţele Naţiunilor Unite. În 1983, începe colaborarea cuKGB din motive financiare. În 1985, L. a fost numit şef desecuritate al biroului Primului Ministru. În 1991, este arestat decontraspionajul israelian Shin Bet, iar în 1993, este condamnat la12 ani închisoare. În timpul anchetei, a reieşit că L. furnizaseruşilor informaţii "top secret", mai ales din domeniul nuclear.

LINCOLN, Timothy Trebitsch (dr. Leo Thandler, abatele Chao Kung)(1872/1879- 1941), , jurnalist, om politic, călugăr budist, agentpentru mai multe state în Orient în timpul perioadei interbelice şiîn al doilea război mondial. L. este tipul de agent "cameleonic":pe lângă numeroase meserii, el a desfăşurat acţiuni informativepentru mai multe state din Europa şi Asia. Născut la Budapesta, sestabileşte în Anglia, unde este ales membru al Parlamentului dinpartea Partidului Radical. În continuare, L. practică jurnalistica,fiind corespondent de presă în Războiul Balcanic (1912-1913), timpîn care spionează pentru Bulgaria şi îşi oferă serviciile şiTurciei. Este arestat ca agent dublu în Bulgaria, dar e eliberat laintervenţia şefului spionajului militar german, Walther Nicolai,din motive necunoscute. Este posibil ca Lincoln să fi spionat şipentru Germania. La începutul Primului Război Mondial, L. seîntoarce în Anglia şi îşi oferă serviciile serviciului deinformaţii SIS, dar este refuzat, ceea ce îl va face ca în restulvieţii să urască această ţară. Ia contact şi cu spionajul german şipretinde că a pus la dispoziţia serviciului de informaţii almarinei engleze codul militar german, dar se dovedeşte că acestaeste inutilizabil. Suspectat a fi agent dublu, L. părăseşte din nouAnglia, ajungând în SUA în 1915. Scrie o serie de articoleîmpotriva guvernului Angliei, care îi cere extrădarea. În Anglia,este condamnat la închisoare. L. trece în Italia, unde devinemembru al "Cămăşilor Negre", fiind implicat în unele acte criminaleale lui Mussolini (de exemplu, asasinarea politicianului socialistMatteoti). Părăseşte şi Italia, ajungând în Chile şi apoi în Chinaunde, în anii 1920, îndeplineşte funcţia de consilier politic allui Wu Pei Fu, unul din liderii politici şi militari ai perioadei.În cele din urmă, L. devine călugăr budist, dar, în acelaşi timp,va lucra pentru spionajul liderului naţionalist chinez ChiangKai-shek. În 1926, părăseşte China pentru Ceylon, unde spioneazăpentru China şi Japonia. Revine în China, spionând pentru Japonia.Se pare că informaţiile sale au înlesnit invadarea Chinei de cătreJaponia. Este asasinat de un agent japonez.

LOMAX, John ("Tigrul"), diplomat, agent pentru Anglia în Elveţiaîn timpul celui de
al doilea război mondial. Fiind acreditat pe post de consiliercomercial al Ambasadei Marii Britanii în Elveţia, L. a fostînsărcinat să organizeze o reţea de agenţi în această ţară care sămijlocească transmiterea de materiale şi mecanisme de precizienecesare industriei de război britanice, în cadrul "OperaţiuniiViking", începând din 1941. De exemplu, L. a reuşit să organizezetransportul, pe căi ocolite, deci prin alte ţări, mai ales prinSpania sau chiar SUA,
a diamantelor din zona ocupată a Franţei şi a mecanismelor deprecizie din Elveţia
spre Anglia. A fost organizată o adevărată reţea ilegală decurieri, care efectuau,
cu riscuri deosebite, aceste transferuri. Una dintre cele maieficiente agente a fost o atrăgătoare franţuzoaică, cu numele decod "Mabel", care, alături de colaboratorii săi în această riscantăoperaţie, a dovedit un curaj ieşit din comun. De asemenea, L. areuşit
achiziţionarea de… gramofoane elveţiene, ale căror piese serveau,de fapt, la confecţionarea
mecanismului de ghidare a avioanelor engleze.

LORENZ, Marita (1939-), agentă pentru SUA (CIA, FBI) în Cuba întimpul războiului rece. Născută în Germania, din tată american şimamă germană, a fost internată în copilărie în lagărul deconcentrare nazist de la Bergen-Belsen. Vine în Cuba în 1959 şiîntreţine o relaţie sentimentală cu Fidel Castro, cu care se parecă a avut şi un copil. În 1960, este recrutată de CIA. Existăprezumţia că L. a participat la încercarea de asasinat prinotrăvire a lui Fidel Castro din 1960. Mai târziu, L. se refugiazăîn SUA şi se înrolează în organizaţia secretă Brigada AnticomunistăInternaţională. În 1970, este recrutată de FBI pentru a spionadiplomaţi sovietici. În 2001, publică volumul "Dear Fidel - mylife, my love, my betrayal" ("Dragă Fidel - viaţa, dragostea,trădarea mea").

LOTZ, Johann Wolfgang (1921-) (Rusy Bey), spion israelian înEgipt în timpul războiului rece. Născut în Germania, emigrat înPalestina, membru al brigăzii israeline din armata britanică întimpul celui de al Doilea Război Mondial, L. este trimis, în 1959,în Egipt, după ce i se confecţionase o biografie ("legendă") deluptător în armata germană. Misiunea sa era de a depista savanţiigermani pe care preşedintele Nasser (1956-1970), promotor alpanarabismului, care dorea să se distanţeze de politica statelorvestice, intenţiona să îi aducă în Egipt pentru a lucra laprogramele ştiinţifice militare, ceea ce i-ar fi asiguratindependenţa în acest domeniu. L. reuşeşte în această misiune. Încontinuare, L. transmite informaţii referitoare la ordinele deluptă ale armatei egiptene. Este arestat în 1965. După Războiul deŞase Zile, este schimbat pentru prizonieri de război egipteni.


Din volumul în pregătire la Editura Meronia


În imagini: 1. Marita Lorenz; 2. Thomas Edward Laurence


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO