Dicţionar universal al spionilor (VIII). „Tigrul” şi agentul „cameleonic”/ de dr. Alexandru Popescu

Autor: Dr. Alexandru Popescu 21.10.2010

Intenţia autorului, istoric, etnolog şi diplomat, este de a oferi un instrument de lucru pentru specialiştii activităţilor informative, istorici, politologi, sociologi, ca şi un "ghid" în "lumea spionajului" adresat unui public larg, interesat, dincolo de clişee, mistificări şi exagerări, de trecutul, dar şi de prezentul, probabil şi de viitorul unui domeniu care se împleteşte atât de intim, uneori insesizabil, cu istoria şi existenţa noastră cotidiană…


L

LAWRENCE, Thomas Edward (John Ross, T.H. Shaw) (1888-1935), ("Lawrence al Arabiei"), scriitor, om politic, agent englez în Orient în timpul primului război mondial şi în perioada interbelică. Prima parte a activităţii lui L. a fost consacrată preocupărilor ştiinţifice. În perioada imediat anterioară Primului Război Mondial, din dispoziţia Serviciului Secret Britanic, sub acoperirea de arheolog, desfăşoară activităţi informative în Orient. În 1916, arabii, sub conducerea regelui Faisal, se revoltă împotriva turcilor şi L. este trimis, ca agent, în calitate de consilier al acestuia. Rolul său era de a coordona atacurile arabilor şi englezilor împotriva Turciei. În 1918, trupele arabe ocupă Damascul. Pentru o vreme, L. îndeplineşte aici funcţia de guvernator. În ciuda promisiunilor, Franţa şi Anglia nu acordă independenţa arabilor, preluând controlul asupra Siriei. L., care îi promisese lui Faisal independenţa, este compromis faţă de aliaţii săi. Dezgustat, părăseşte Orientul. În 1920, când regele Faisal s-a aflat în Anglia, L. l-a prezentat liderului sionist Chaim Weizmann în vederea unei viitoare colaborări între arabi şi evrei, consideraţi ca "un întreg indivizibil". Pentru o vreme, L. desfăşoară activitate universitară, fiind distins de Honours School of History. În 1926, publică volumul "The Seven Pillars of Wisdom", în care valorifică experienţa sa din Orient. Între altele afirmă: "În lumea arabă poţi face orice, dacă ai la îndemână bani şi dinamită". În 1927, L. este trimis în India şi Afganistan, unde avea loc o revoltă împotriva conducătorilor aserviţi Angliei. Ca rezultat al acestei experienţe, scrie "Revoltă în deşert". În 1935, are un accident de motocicletă, încercând să evite doi copii pe bicicletă. După moartea lui L., apar numeroase lucrări despre activitatea şi personalitatea sa. Mircea Eliade: "Nimeni nu cunoştea tainele acestui arheolog-poet… Lawrence ajunsese mai mult o legendă fantastică"; Winston Churchill: "Va trăi pentru totdeauna în istorie".

LEANDER, Zarah (1907-1981), ("Rose Marie"), actriţă şi cântăreaţă de origine suedeză, agentă dublă pentru URSS şi Germania în perioada interbelică. Îşi începe cariera de cântăreaţă şi actriţă de film în anii 1920, repurtând succese în Germania, ţările scandinave, precum şi în SUA. Din 1936, lucrează, în cadrul studiourilor UFA, colaborând la realizarea unor pelicule şi cântece de propagandă nazistă. Cea mai bine plătită actriţă din cel de al Treilea Rech a spionat din motive ideologice, fiind membră a Partidului Comunist din Suedia. Ofiţerul de informaţii sovietic Pavel Sudoplatov a declarat că L. "ne-a ajutat să ne facem o imagine despre situaţia din nordul Europei şi despre interesele anglo-americane şi germane în această regiune". În presa suedeză a apărut ştirea că L. ar fi fost în serviciul spionajului sovietic până în anii 1950, sub numele de cod "Rose Marie".

LEE Duncan Chaplin (-1988) ("Koch"), agent pentru URSS în SUA în timpul celui de al doilea război mondial. În perioada 1942-1946, L. a activat în cadrul serviciului de informaţii american OSS, ca asistent al şefului acestuia, William J. Donovan. Recrutat de NKVD, el devine, după unele surse, cel mai important agent al acestei agenţii în SUA. Documentele "Operaţiunii Venona" (rezultate din interceptarea comunicaţiilor secrete ale agenţilor sovietici în SUA în timpul celui de al Doilea Război Mondial) arată că L. s-a numărat printre agenţii pentru URSS în interiorul OSS. A pus la dispoziţia NKVD lista agenţilor OSS care aveau legături cu Partidul Comunist din SUA, a informat despre strategia diplomatică a SUA şi Angliei în negocierile cu Stalin, despre activităţile diplomatice în Turcia, România, operaţiunile OSS în China şi Franţa. Date despre activitatea de agent a lui L. au fost comunicate de Elisabeth Bentley, "regina spionajului roşu" în SUA, care a arătat, in 1948, că acesta a furnizat spionajului sovietic "tipuri variate de informaţii". L. nu a fost pus sub acuzare şi condamnat, continuându-şi activitatea politică până la moartea sa, în 1988. A fost considerat cea mai importantă "sursă" din interiorul sistemului informativ american.

LEE, Malvina (Marina Aleksievna), balerină, spioană pentru Germania în timpul celui de-al doilea război mondial. Născută în Rusia, a devenit celebră ca balerină. Potrivit unor documente declasificate de serviciul de informaţii britanic MI5, L. ar fi contribuit la eşecul contraofensivei militare conduse de o forţă franco-britanică în Norvegia, în aprilie 1940. Reuşind să pătrundă în anturajul generalului englez Claude Auchinleck, a furat planurile de atac care aveau drept scop eliberarea Norvegiei invadate de armata germană şi le-a transmis germanilor, comandantului german din portul Narvik, generalul Eduard Dietl, care a reuşit astfel să îi înfrângă pe Aliaţi. Acuzaţiile împotriva ei nu au putut fi confirmate. Ulterior, a condus o şcoală de dans la Oslo.

LEVINSON, Shimon (1933-), agent KGB în Israel în timpul războiului rece. L. a fost considerat spionul în Israel cu cea mai lungă carieră. A acţionat în armata Israelului în perioada 1954-1978, îndeplinind, între altele, şi misiunea de a asigura legătura între aceasta şi forţele Naţiunilor Unite. În 1983, începe colaborarea cu KGB din motive financiare. În 1985, L. a fost numit şef de securitate al biroului Primului Ministru. În 1991, este arestat de contraspionajul israelian Shin Bet, iar în 1993, este condamnat la 12 ani închisoare. În timpul anchetei, a reieşit că L. furnizase ruşilor informaţii "top secret", mai ales din domeniul nuclear.

LINCOLN, Timothy Trebitsch (dr. Leo Thandler, abatele Chao Kung) (1872/1879- 1941), , jurnalist, om politic, călugăr budist, agent pentru mai multe state în Orient în timpul perioadei interbelice şi în al doilea război mondial. L. este tipul de agent "cameleonic": pe lângă numeroase meserii, el a desfăşurat acţiuni informative pentru mai multe state din Europa şi Asia. Născut la Budapesta, se stabileşte în Anglia, unde este ales membru al Parlamentului din partea Partidului Radical. În continuare, L. practică jurnalistica, fiind corespondent de presă în Războiul Balcanic (1912-1913), timp în care spionează pentru Bulgaria şi îşi oferă serviciile şi Turciei. Este arestat ca agent dublu în Bulgaria, dar e eliberat la intervenţia şefului spionajului militar german, Walther Nicolai, din motive necunoscute. Este posibil ca Lincoln să fi spionat şi pentru Germania. La începutul Primului Război Mondial, L. se întoarce în Anglia şi îşi oferă serviciile serviciului de informaţii SIS, dar este refuzat, ceea ce îl va face ca în restul vieţii să urască această ţară. Ia contact şi cu spionajul german şi pretinde că a pus la dispoziţia serviciului de informaţii al marinei engleze codul militar german, dar se dovedeşte că acesta este inutilizabil. Suspectat a fi agent dublu, L. părăseşte din nou Anglia, ajungând în SUA în 1915. Scrie o serie de articole împotriva guvernului Angliei, care îi cere extrădarea. În Anglia, este condamnat la închisoare. L. trece în Italia, unde devine membru al "Cămăşilor Negre", fiind implicat în unele acte criminale ale lui Mussolini (de exemplu, asasinarea politicianului socialist Matteoti). Părăseşte şi Italia, ajungând în Chile şi apoi în China unde, în anii 1920, îndeplineşte funcţia de consilier politic al lui Wu Pei Fu, unul din liderii politici şi militari ai perioadei. În cele din urmă, L. devine călugăr budist, dar, în acelaşi timp, va lucra pentru spionajul liderului naţionalist chinez Chiang Kai-shek. În 1926, părăseşte China pentru Ceylon, unde spionează pentru China şi Japonia. Revine în China, spionând pentru Japonia. Se pare că informaţiile sale au înlesnit invadarea Chinei de către Japonia. Este asasinat de un agent japonez.

LOMAX, John ("Tigrul"), diplomat, agent pentru Anglia în Elveţia în timpul celui de
al doilea război mondial. Fiind acreditat pe post de consilier comercial al Ambasadei Marii Britanii în Elveţia, L. a fost însărcinat să organizeze o reţea de agenţi în această ţară care să mijlocească transmiterea de materiale şi mecanisme de precizie necesare industriei de război britanice, în cadrul "Operaţiunii Viking", începând din 1941. De exemplu, L. a reuşit să organizeze transportul, pe căi ocolite, deci prin alte ţări, mai ales prin Spania sau chiar SUA,
a diamantelor din zona ocupată a Franţei şi a mecanismelor de precizie din Elveţia
spre Anglia. A fost organizată o adevărată reţea ilegală de curieri, care efectuau,
cu riscuri deosebite, aceste transferuri. Una dintre cele mai eficiente agente a fost o atrăgătoare franţuzoaică, cu numele de cod "Mabel", care, alături de colaboratorii săi în această riscantă operaţie, a dovedit un curaj ieşit din comun. De asemenea, L. a reuşit
achiziţionarea de… gramofoane elveţiene, ale căror piese serveau, de fapt, la confecţionarea
mecanismului de ghidare a avioanelor engleze.

LORENZ, Marita (1939-), agentă pentru SUA (CIA, FBI) în Cuba în timpul războiului rece. Născută în Germania, din tată american şi mamă germană, a fost internată în copilărie în lagărul de concentrare nazist de la Bergen-Belsen. Vine în Cuba în 1959 şi întreţine o relaţie sentimentală cu Fidel Castro, cu care se pare că a avut şi un copil. În 1960, este recrutată de CIA. Există prezumţia că L. a participat la încercarea de asasinat prin otrăvire a lui Fidel Castro din 1960. Mai târziu, L. se refugiază în SUA şi se înrolează în organizaţia secretă Brigada Anticomunistă Internaţională. În 1970, este recrutată de FBI pentru a spiona diplomaţi sovietici. În 2001, publică volumul "Dear Fidel - my life, my love, my betrayal" ("Dragă Fidel - viaţa, dragostea, trădarea mea").

LOTZ, Johann Wolfgang (1921-) (Rusy Bey), spion israelian în Egipt în timpul războiului rece. Născut în Germania, emigrat în Palestina, membru al brigăzii israeline din armata britanică în timpul celui de al Doilea Război Mondial, L. este trimis, în 1959, în Egipt, după ce i se confecţionase o biografie ("legendă") de luptător în armata germană. Misiunea sa era de a depista savanţii germani pe care preşedintele Nasser (1956-1970), promotor al panarabismului, care dorea să se distanţeze de politica statelor vestice, intenţiona să îi aducă în Egipt pentru a lucra la programele ştiinţifice militare, ceea ce i-ar fi asigurat independenţa în acest domeniu. L. reuşeşte în această misiune. În continuare, L. transmite informaţii referitoare la ordinele de luptă ale armatei egiptene. Este arestat în 1965. După Războiul de Şase Zile, este schimbat pentru prizonieri de război egipteni.


Din volumul în pregătire la Editura Meronia


În imagini: 1. Marita Lorenz; 2. Thomas Edward Laurence