Ziarul de Duminică

COLECTII/ Vorbiti corect romaneste!

COLECTII/ Vorbiti corect romaneste!
17.03.2010, 15:10 38
Editura Humanitas a pregatit o surpriza cititorilor de toatevarstele: reeditarea a trei volume ale celebrului academicianAlexandru Graur, editate gratie sprijinului domnului Dumitru Graur,fiul lingvistului, in editii ingrijite de conf.univ.dr. LiviuGroza.
Alexandru Graur (1900-1988) a fost unul dintre cei mai marilingvisti romani ai secolului trecut. A studiat la Bucuresti siParis, unde si-a obtinut doctoratul, a fost profesor de liceu, apoide facultate, membru al Academiei Romane. A publicat zeci de volumesi sute de studii si articole referitoare la limbile clasice,lingvistica in general si limba romana.
Republicarea a trei dintre cele mai cunoscute carti ale sale,intr-o perioada in care presa scrisa si mai ales audiovizualulabunda in exprimari incorecte, este un act de cultura care trebuiesalutat. Toate cele trei volume reproduc integral textul lucrarilorla prima editie, deoarece toate isi pastreaza neatins dinamismulaxiologic al mesajului initial. Niciuna dintre aceste lucrari nu-sipropune sa aiba, cum afirma autorul, caracter explicit normativ,dar, prin fascinatia pe care o reprezinta asemenea incursiuni inlumea cuvantului, toate trei sporesc in randurile cititorilorreflexivitatea si respectul vigilent pentru limba.
O alta calitate de loc de neglijat a celor trei volumerepublicate: toate sunt carti usor de consultat, nevoluminoase, ceamai mare nu are nici 200 de pagini!
"Capcanele" limbii romane. Volumul reproduceintegral textul lucrarii aparute in 1976. Cea mai mare parte agreselilor semnalate de autor se mai fac inca si azi. Sunt greselifacute de oameni culti, greseli imprumutate, greseli facute despecialisti, greseli de accentuare, neologisme stalcite, cuvinteintelese gresit din context, termeni pretentiosi, pleonasme.
"Mic tratat de ortografie". Volumul reproducetextul integral al lucrarii aparute in 1974. "Normele trebuierespectate de toti, chiar daca sunt amanunte cu care nu suntem deacord", spune academicianul Graur.

"Dictionar al greselilor de limba". Sereproduce integral textul lucrarii aparute in 1982. "Nu cred ca enevoie de multe pledoarii pentru a convinge publicul nostru calimba trebuie ingrijita. (...) Greselile le-am notat cu trimiterela formele corecte, astfel incat va fi suficient pentru cel careconsulta dictionarul de fata sa vada ca dupa cuvantul initialurmeaza un v., ca sa inteleaga ca e vorba de o forma gresita."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO